Aandeel dieselverkopen daalt naar niveau 2001

Het verkoopaandeel van nieuwe personenauto’s met een dieselmotor is in het eerste halfjaar van 2018 in Europa gedaald naar 37 procent. Dat is het niveau van 2001. In 2011 was het dieselaandeel nog 54 procent.

Volkswagen ceases sales of four-cylinder diesel cars in the USVergeleken met vorig jaar daalden de dieselverkopen met 17 procent. Ook in 2016 nam het aandeel al af.

Berichtgeving

De teruggang is te verklaren door niet aflatende negatieve berichtgeving over de schadelijkheid van NOx-en en uiteraard het dieselschandaal (18 september 2015 kwam dit in de VS naar buiten). De stroom nieuwsberichten over de volle breedte van de Europese auto-industrie heeft het vertrouwen van de Europese autokoper in diesel aangetast. In Noorwegen, Groot-Brittannië en België waren de minnen voor de diesel het grootst. Respectievelijk -32, -30 en -20 procent, blijkt uit cijfers van Jato.

Benzineauto’s

Overigens stegen de totale personenwagenverkopen in de EU afgelopen halfjaar met bijna drie procent. Vooral benzineauto’s, en dan met name SUV’s en elektrische modellen (incl. hybride), zagen hun verkoopvolumes toenemen.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen