Acea meldt gestage groei autoverkoop

De registratie van nieuwe personenwagens lag vorige maand in de Europese Unie 5,6 procent hoger dan in augustus 2016. De afzet kwam uit op 865.047 voertuigen. Dat zijn er bijna 46.000 meer dan in dezelfde maand vorig jaar, meldt Acea, de koepel van Europese autofabrikanten.

Uitgedrukt in volume overstijgt augustus 2017 de score van augustus 2008, waarmee we kunnen spreken van de beste prestatie op de Europese automarkt in tien jaar. Van de ‘big five’ presteerden Italië (+15,8 procent) en Spanje (+13) het beste, gevolgd door Frankrijk (+9,4) en Duitsland (+3,5). Een heel ander beeld leverde Groot-Brittannië op, waar sprake was van een sterke vraagafname: -6,4 procent.

Groeikoers

Kijkend naar de periode januari t/m augustus blijkt de vraag EU-breed op groeikoers te blijven. De meer dan tien miljoen registraties van nieuwe voertuigen betekenen tot nog toe een plus van 4,5 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. In deze langere periode waren burgers en bedrijven in Italië (+9,1), Spanje (+6,9), Frankrijk (+4,2) en Duitsland (+2,9) duidelijk kooplustiger dan in 2016. Alleen het Verenigd Koninkrijk moest een min incasseren (-2,4). Nederland deed goed mee, getuige zijn 29.584 registraties (tien procent meer dan de 26.846 in augustus 2016). Blijkens de Acea-cijfers is het jaar 2017 bij ons goed voor 288.740 registraties, 14,7 procent meer dan de 251.787 vorig jaar.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †