ADAC: Tellerstand elke derde auto vervalst

Volgens schattingen van de politie is van een derde van alle gebruikte auto’s die in Duitsland zijn verkocht met de tellerstand geknoeid.

Dat meldt de Duitse consumentenorganisatie ADAC op basis van een nog lopend onderzoek. Daarvoor werden van drie willekeurige, recente auto’s de tellerstanden gemanipuleerd met een vrij op de markt verkrijgbaar apparaat. Bij twee van de drie onderzochte auto’s hoefde daartoe slechts de stekker van het apparaat in de diagnose-aansluiting van de auto worden gestoken. Bij één auto moest daarnaast ook aan de snelheidsmeter worden gekoppeld. Voor meer dan 170 andere modellen uit 2019 zijn geschikte programma-items aanwezig in de manipulatie-apparatuur.

Wetgeving

Waar in Duitsland wetgeving die het manipuleren van tellerstanden verbiedt nog niet van kracht is, is dat in Nederland wel het geval. Per 1 juli 2021 is de verkoop en het gebruik van apparaten die kilometerstanden kunnen manipuleren verboden. Ook moeten door RDW erkende garages vanaf die datum kilometerstanden vaker registreren, namelijk bij elke reparatie, onderhoudsbeurt of bandenwissel. Deze maatregelen gelden ook voor motoren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3512 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

  • 26 augustus 2021 om 22:16
    Permalink

    De kop is beduidend stelliger dan de bron van het bericht; naar schattingen van de politie… Wie van de politie heeft dit geschat, op grond waarvan, is er een steekproef gedaan. Dit is wel een heel erg Telegraaf item die de boel zonder onderbouwing opblaast

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.