‘Autobedrijven hebben niets aan gratis occasionportals’

Het adverteren op gratis occasionportals als Speurders, Marktnet.nl of Autocenter levert autobedrijven nauwelijks leads op. Dat is het resultaat van een onderzoek onder de gebruikers van Used Car Controller.

Michel van Roon uitte zijn ergernis over die gratis portals al eerder in een vlog op zijn Linked In-profiel. De hartenkreet maakte de tongen los en leverde uit de hele branche reacties op. “Het is mijn beste bekeken vlog ooit.” Met de publicatie van de resultaten van een gebruikersonderzoek maakt Van Roon zijn beweringen hard.

Vragen

Onderzocht werden de 26 occasionportals waar door de UCC-gebruikers het meest op geadverteerd wordt. Deze gebruikers werden vier vragen gesteld: of het adverteren op deze portals leads oplevert, of er persoonlijk contact met het portal is, of de portals de gebruikers via een nieuwsbrief op de hoogte houdt en welk rapportcijfer gebruikers zouden geven voor de toegevoegde waarde die het portal biedt. Het resultaat is onthutsend: slechts drie portals scoorden een voldoende. Het overgrote merendeel van de gratis portals werd door de gebruikers van UCC gewaardeerd met het rapportcijfer 1.

Aanbevolen

Voor de drie portals waarvoor de beoordeling nog enigszins positief uitviel, was die positieve waardering ook nog relatief. 0800autolease.nl (rapportcijfer 8), Financiallease.nl (rapportcijfer 8) en Handelslijst (rapportcijfer 6) worden immers slechts door respectievelijk 9,8 procent, 3,8 procent en 1,0 procent van de UCC-gebruikers gebruikt. Zij krijgen het predicaat ‘Aanbevolen portal’. UCC zal de koppeling met deze portals blijven ondersteunen. waardering-gratis-occasionportals

Consequenties

Michel van Roon: “Voor de portals in de categorie ‘Overige’ zullen we allereerst stoppen met de actieve ondersteuning. Portals die toch bereikbaar willen blijven, zullen we vragen de kosten te betalen die wij moeten maken. Die brief gaat er deze week uit. Als daar geen belangstelling voor is, maar gebruikers van Used Car Controller willen toch een koppeling met zo’n portal, dan vragen we hen daar zelf de kosten van op zich te nemen. Zo ver zal het niet komen. De meeste autobedrijven zien ook wel in dat het ze niets oplevert en vragen ons nu al te stoppen met die koppeling.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters