Automaat snel populairder bij Duitse koper

Steeds meer nieuwe auto’s in Duitsland zijn voorzien van een automaat. Volgens cijfers van dataleverancier DAT gaat het inmiddels al bijna om de helft van alle registraties: 47,5 procent, tegen 27,4 procent acht jaar geleden.

Het einde is nog niet in zicht, meldt een woordvoerder in de Duitse media. “We gaan uit van verdere stijging.” Onderzoek door DAT leert dat nu bijna één op de drie van alle in Duitsland rijdende personenwagens (31 procent) geen handbak meer heeft. Tien jaar geleden was dat 17 procent.

Examen

Aan de tientallen jaren waarin Duitse automobilisten zelf schakelden lijkt dus langzaam maar zeker een einde te komen. Zeker nu verkeersminister Scheuer heeft laten weten automaatrijders tegemoet te komen. Wie op dit moment afrijdt in een automaat-leswagen moet aansluitend een apart examen afleggen om ook een handbakauto te mogen besturen. In de nabije toekomst kan wat de bewindsman betreft worden volstaan met een kortere, aanvullende training.

Volgens fabrikant Volkswagen prefereert in West-Europa bijna de helft van zijn nieuwkopers een automatische versnelling. Het percentage stijgt met het voertuigformaat, aldus een woordvoerder. De Touareg is intussen slechts als automaat verkrijgbaar. Bij BMW schakelt 85 procent van de kopers al niet meer zelf. Bij de 3-serie bijvoorbeeld loopt tegenwoordig meer dan negentig procent van de band met een automaat. Tien jaar terug was dat nog dertig procent.

Oorzaken

De snelle opmars heeft volgens DAT meerdere oorzaken. Zo zijn tegenwoordig af fabriek diverse rijhulpsystemen ingebouwd, die zelfstandig zaken als afstand en versnelling controleren. Verder zijn hybrides en volledig elektrische auto’s alleen leverbaar met automaat. Aan een oud vooroordeel – het hogere verbruik – heeft de dubbele koppeling een einde gemaakt. En omdat veel bedrijven liever modellen met een automaat kopen voor hun wagenpark, hebben veel autofabrikanten het eerste voor deze categorie hun WLTP-verbruikstests uitgevoerd. Schakelmodellen konden pas later besteld worden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *