BMW en Mini vervangen dierlijk leer

De BMW Group brengt in 2023 de eerste modellen van zowel BMW als Mini met volledig veganistische interieurs op de markt. Door dierlijke materialen te vervangen door dergelijke materialen wil BMW aanzienlijk op de CO2-uitstoot besparen.

De veganistische materialen zijn volgens BMW zelfs te gebruiken voor het stuurwiel, dat moet voldoen aan veeleisende criteria op het gebied van gevoel, premium uitstraling en slijtvastheid. Ten opzichte van een lederen stuurwiel realiseert BMW hiermee een CO2-reductie van 85 procent. Het terugdringen van de CO2-uitstoot over de gehele levenscyclus van een auto vormt het kerndoel van BMW Group op weg naar klimaatneutraliteit, die uiterlijk in 2050 moet zijn bereikt.

Eigenschappen

“Met een stuurwiel dat is bekleed met een hoogwaardig, veganistisch oppervlaktemateriaal voldoen we aan de wensen van onze klanten die geen compromissen willen sluiten op het gebied van uiterlijk, gevoel en functionaliteit. Het innovatieve materiaal is bestand tegen slijtage door wrijving, transpiratie en vocht en biedt alle gewenste eigenschappen van leer”, zegt Uwe Köhler namens de BMW Group. Het enige onderscheidende kenmerk van het nieuwe materiaal is een nieuw korreleffect op de stuurwielrand.

Innovatief

Enerzijds realiseert BMW een CO2-reductie door onderdelen te fabriceren uit één materiaalsoort, waardoor deze eenvoudiger te recyclen zijn en te hergebruiken bij de productie van nieuwe onderdelen. Anderzijds wordt samengewerkt met bedrijven die innovatieve, nieuwe materialen ontwikkelen op basis van biologische grondstoffen. Zo kan het voor 100 procent op biologische basis geproduceerde Mirum in potentie alle eigenschappen van traditioneel leer nabootsen. Een ander nieuw materiaal, Deserttex, is gemaakt van verpulverde cactusvezels met een op biologische basis gevormde polyurethaanmatrix. 

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *