Britse autoproductie krimpt 16 procent

De voortdurende onzekerheid over Brexit zorgt dat de auto-industrie in het Verenigd Koninkrijk zich in een lange afdaling bevindt. De productie daalde in het eerste kwartaal van 2019 met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, rapporteert de brancheorganisatie SMMT.

Maart was de tiende maand op rij dat in het Verenigd Koninkrijk minder nieuwe voertuigen van de band rolden. Behalve de klantonzekerheid over wel of niet in de EU blijven (en de economische gevolgen van deze Brexit) spelen nog andere factoren mee. Zo neemt in Azië en Europa de vraag naar nieuwe auto’s af en wijzigt de voorkeur van de klanten.

Brexit

Ongeveer 79 procent van de Britse autoproductie is bestemd voor export, een belangrijk argument om vrije en soepel verlopende handel na te streven. “Ondanks de adempauze (31 oktober, red.) tikt de Brexit-klok verder en nadert de kans op een no deal. Deze nieuwe periode van onzekerheid bezorgt de branche verdere grote schade”, zegt SMMT-directeur Mike Hawes. Mocht een regeling met de resterende EU-landen uitblijven, dan houdt de organisatie rekening met verdere afname van de Britse autoproductie – tot dertig procent.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †