Broekhuis neemt Martin Schilder over

Broekhuis Groep neemt begin 2018 Martin Schilder Automobielbedrijven over. Beide familiebedrijven hebben enkele dagen geleden een principeovereenkomst bereikt over de ver- c.q. aankoop van de aandelen.

De transactie wacht nog op formele afwikkeling, waaronder goedkeuring door de ACM (Autoriteit Consument en Markt). De overname betreft alle activiteiten van Martin Schilder, met uitzondering van het per 1 december jl. aan Noordlease verkochte Leasevisie. Martin Schilder is dealer van Volkswagen, Audi, Seat, Skoda, Fiat, Volkswagen Bedrijfswagens en Fiat Professional met vestigingen in Alkmaar, Bergen, Den Helder, Haarlem, Heemskerk en Schagen. Daarnaast is het bedrijf actief in autoschadeherstel (Alkmaar, Beverwijk, Hippolytushoef en Zaandam), autoverhuur, tankstations, bedrijfswageninrichting en verzekeringen. Er werken zo’n 350 mensen, die gisteravond zijn geïnformeerd en meegaan naar de nieuwe eigenaar.

Overeenkomsten

Broekhuis en Martin Schilder zeggen veel overeenkomsten te hebben: beide een familiebedrijf, ruim tachtig jaar geleden gestart, geleid door de derde generatie en een vergelijkbaar DNA. Door de voorgenomen acquisitie versterkt Broekhuis haar positie in de Nederlandse automobielmarkt. In het bijzonder ligt de versterking op de volgende gebieden:
  • Uitbreiding van het bestaande portfolio met de merken Audi, Volkswagen en Fiat (inclusief bedrijfswagens van Volkswagen en Fiat);
  • uitbreiding van het bestaande verzorgingsgebied naar Noord-Holland;
  • uitbreiding van activiteiten op het gebied van schadeherstel, autoverhuur, tankstations, bedrijfswageninrichting en verzekeringen.
“Daarnaast is de naam Martin Schilder zelf een mooi, sterk merk”, zegt Gerhard van de Pol, Brand & PR manager bij Broekhuis Holding. “In de regio geniet het bedrijf een sterke reputatie.” De directies van beide ondernemingen raakten begin dit jaar in gesprek, wat uiteindelijk leidde tot de overname. Die is bij Broekhuis vanochtend aan het eigen personeel gemeld.

Schaalvergroting

Voor Martin Schilder betekent de verkoop van het familiebedrijf dat het in één keer de benodigde schaalvergroting bereikt. ‘Daarmee is op de lange termijn de continuïteit voor de onderneming geborgd’, aldus het persbericht. Na de overname zal de omzet van Broekhuis uitkomen op circa 780 miljoen euro. Het bedrijf telt dan circa 1400 medewerkers. In de meest recente Aumacon Dealerholding Top-100 staat Broekhuis Holding op de vijfde plaats, met 12.204 verkochte nieuwe personen-/ en bestelauto’s in 2016. Martin Schilder kwam dat jaar tot 3675 transacties.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †