C-segment onherkenbaar veranderd

Het grijze Golfje is niet langer het archetypische voorbeeld van een C-segmentauto. De SUV’s zijn in opmars in het segment, de MPV’s juist in ongenade. Een analyse van het wagenpark in ons land, op basis van actuele RDC-cijfers.

Natuurlijk heeft de klassieke hatchback en station van oudsher een forse voorsprong op de SUV-nieuwkomers in dit segment. De klassieke Golf, Astra en Focus zijn in die vorm nog altijd goed voor zeshonderdduizend exemplaren en daarmee goud, zilver en brons in het RDC-segment C-Lower Family.

Nipte segmentkoning

Het C-segment vormt met bijna 2,6 miljoen personenauto’s in absolute aantallen de nipte segmentkoning, net voor het B-segment. Zoals uit onderstaande grafiek blijkt vormt de traditionele hatchback en station vorig jaar nog maar de helft van het segment, de rest zijn vooral SUV’s. Een contrast met voorgaande bouwjaren. In absolute aantallen ontlopen de MPV en SUV’s in dit segment elkaar niet veel, rond de 450.000 stuks.

Qashqai

Aanstichter van het SUV-succes in dit segment is de Qashqai en die is dan ook de koploper in het actieve wagenpark met 67.439 stuks. Nummer twee is Volkswagens Tiguan, met 35.485 stuks. Kort daarachter komt Kia met de Sportage.

C-Lower MPV

De bulk van de MPV’s in dit segment zitten in de bouwjaren 2004-2007, met jaarlijkse volumes ruim boven de dertigduizend stuks. In totaalvolume komt de top drie in het RDC-segment C-Lower Family MPV niet verder meer dan 161.712 stuks, verdeeld over de Scenic, Zafira en C-Max.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *