Carwash als ontmoetingsplek

Half maart opende OQ Value zijn zestiende tankstation, inclusief carwash en lunchroom in het Overijsselse Raalte. Ondernemer Gerard Jansen Holleboom ziet de Poort van Raalte, zoals de nieuwe locatie heet, als een belangrijke ontmoetingsplek voor de regio.

Locatie is alles in de wereld van de carwash en Gerard Jansen Holleboom heeft daar in Raalte ook degelijk marktonderzoek naar gedaan. “We hebben dat samen met Christ bekeken. Zij zijn de specialisten en kunnen precies berekenen wat het te verwachten aantal wassingen is op die locatie en welke apparatuur daar het meest geschikt voor is. We hebben wel een vergelijkbaar tankstation in Terneuzen, ook met een rollover en twee wasboxen, maar daar is weer geen lunchroom bij. Bovendien zijn de regionale omstandigheden overal weer anders. Je hebt andere spelers in de markt, een ander publiek… Je zult dus moeten werken aan de klanttevredenheid.”

Groei van de een gaat vaak ten koste van de ander, al is carwash een markt die nog altijd groeit. Gerard Jansen Holleboom: “Natuurlijk zijn er meer plekken in Raalte waar je een auto kunt wassen, maar die zijn niet zo nieuw en niet zo modern. De klant wordt ook steeds kritischer en ik denk dat we een hele goede combinatie hebben van carwash, tanken en lunchroom. We kunnen dus hele mooie combinaties maken van acties en aanbiedingen. We denken dat het voor de zaterdag echt een heel leuke ontmoetingsplek is.”

Washal

De voorwasplaats bij de carwash is in gebruik, maar niet bemand, al is dat op termijn wel een mogelijkheid. Gerard Jansen Holleboom: “We moeten nog kijken of daar behoefte aan is. Dat zouden we proefondervindelijk, bijvoorbeeld op zaterdagen, moeten vaststellen.”

Wilco Strijbosch is operationeel verantwoordelijk voor alle retailstations van OQ Value: “Het heeft ook te maken met de coronapandemie. We willen het op dit moment ook zeker niet en we willen eerst afwachten hoe we uit het coronatijdperk rollen.”

Vanwege alle andere activiteiten op het terrein was plaatsing van een kettingbaan niet mogelijk. Voor de Poort van Raalte is daarom gekozen voor de Genius Vitesse rollover van Christ. Het is een machine die vele opties biedt, waaronder knikborstels, Foam Splash, wielwassen, led-verlichting rondom en wielgeleiderails. Wilco Strijbosch: “Het is een machine die snelheid paart aan kwaliteit. We hebben in de korte tijd dat hij in bedrijf is al veel reacties gehad van mensen die verrast waren door het wasresultaat. We hebben ook bijna alle opties die mogelijk waren erop laten zetten. De machine kan in twee gangen een compleet wasprogramma afwerken met hoge druk, shampoo, schuim, wax en polish, met een was- en droogresultaat waar een andere machine minimaal vier gangen over doet. Daarnaast hebben we twee stofzuigplekken gemaakt. Daarna kan je kiezen tussen zelf wassen in de wasbox, of wassen in de rollover. De twee wasboxen zijn identiek. Ze hebben ieder vier lansen voor de verschillende behandelingen, waaronder insecten verwijderen, hoge druk, schuim, een lans met borstel… Je koopt een tegoed en vervolgens kun je zelf kiezen welke stappen in het wasproces je wil gebruiken. Voor de rollover kun je in de shop een ticket kopen, of gebruikmaken van de waspas, waar een bepaald tegoed op staat.”

Klantenbinding

Al met al een indrukwekkend nieuw project. Nu maar hopen dat corona het Nederlandse verkeer niet voor al te lang lamlegt. Gerard Jansen Holleboom is vol vertrouwen: “Als ik zie hoe stil het op de weg is en hoe druk het nu al is bij de Poort van Raalte, dan heb ik er een heel goed gevoel over. De mensen die al wel gekomen zijn, zijn heel enthousiast. We zien ze ook de zaterdag daarop weer terug, dus we zijn gestaag een tevreden klantengroep aan het opbouwen.”

OQ Value


OQ Value is een handelsonderneming in brandstoffen en smeermiddelen, en heeft naast een B-to-B-tak een retailafdeling die zestien tankstations exploiteert, bemand en onbemand. OQ Value is distributeur van Shell en de bemande stations zijn dan ook voornamelijk Shell-tankstations. De Poort van Raalte is nummer zestien in die keten van tankstations en is een bemand Shell-tankstation.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2390 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *