CBS: Omzet autobranche Q3: +20,5 procent

De auto-en motorbranche heeft in het derde kwartaal van 2022 20,5 procent meer omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De toename van de omzet werd met name bepaald door prijsstijgingen.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De grootste stijging vond plaats binnen de handel in en reparatie van personenauto’s. Daar steeg de omzet in het derde kwartaal met 24,3 procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2021. Deze omzetstijging was vooral het gevolg van prijsstijgingen; occasions waren nog nooit eerder zo duur. Het afnemende chiptekort zorgde ervoor dat er meer nieuwe auto’s verkocht werden. Ook worden er steeds meer elektrische auto’s verkocht, deze zijn duurder dan auto’s met een verbrandingsmotor.

De omzet van de gespecialiseerde reparatiebedrijven en de handel in auto-onderdelen steeg met respectievelijk 12,5 en 13,7 procent. Ook hier zijn de prijsstijgingen van bijvoorbeeld banden en andere onderdelen de belangrijkste oorzaak voor de omzetgroei.

Ondernemersvertrouwen

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche aan het begin van het vierde kwartaal van 2022 was 5,5. Het derde kwartaal was dit nog 3,4. Ondernemers zijn daarmee iets positiever over de toekomst. 34,9 procent van de ondernemers zei in het begin van het vierde kwartaal van 2022 een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Het personeelstekort is echter gelijk gebleven ten opzichte van het begin van het derde kwartaal.

In het derde kwartaal van 2022 had de auto- motorbranche 8500 vacatures. Het tweede kwartaal was dit nog 9800, het hoogste aantal sinds 1997. Dit is de eerste afname van het aantal vacatures sinds het tweede kwartaal van 2020.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3963 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *