China blijft grootste afzetmarkt EV

China blijft in aantallen gemeten met afstand ’s werelds grootste markt voor elektrische auto’s. In de eerste drie kwartalen van 2017 groeide de afzet met ruim dertig procent ten opzichte van dezelfde periode in 2016.

Uitgedrukt in aantallen gaat het om 398 duizend auto’s, waarvan 325.000 uitsluitend aangedreven door accu’s. De cijfers zijn verzameld door het Duitse onderzoeksbureau Center of Automotive Management.

Niet te laat

Ruim negentig procent van de dit jaar in China nieuw verkochte EV’s is geproduceerd door lokale fabrikanten. Tot op heden spelen op deze groeimarkt Duitse autobouwers geen enkele rol. Die onzichtbaarheid, in combinatie met de in China geplande verplichting om een bepaald deel van de vloot uit te rusten met elektrische aandrijving, kan volgens de onderzoekers de druk op Duitse OEM’ers versterken. Zij hebben de boodschap overigens begrepen en werken achter de schermen aan competitieve E-modellen. Volgens het onderzoeksbureau komen deze activiteiten “laat, maar niet te laat”.

Rijverboden

In Duitsland zelf groeide de verkoop van elektrisch aangedreven personenwagens overigens met 116 procent (naar 36.849 stuks). Met name de discussie over rijverboden in binnensteden ziet het Center of Automotive Management als een belangrijke verkoopaanjager. Niettemin verwachten de onderzoekers tot ongeveer 2020 in eigen land niet meer dan een bescheiden aanwas. Echt los gaat het pas daarna, wanneer het groeiende voertuigaanbod, de betere en betaalbaardere batterijen en de politieke omstandigheden de juiste mix vormen. Koploper in Europa in de nieuwverkoop van EV’s blijft overigens Noorwegen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †