Column Barend Luiting: Morgen is vandaag

Ik hoop dat het u goed gaat, lezer, privé en zakelijk. Als vaktitel concentreren we ons op het zakelijke deel, onze succesvolle rubriek Buiten Kantooruren uitgezonderd, dus bij deze parkeer ik het privéstuk even. De hoop dat het u goed gaat is, zo vrees ik, in veel gevallen tegen beter weten in.

De Bovag Branche Barometer komt altijd met vertraging tot ons, zo werkt dat met kwartaalcijfers. Bovendien betreft het één hoekje van de markt die immers groter is dan alleen de merkgebonden retail. In die Barometer wordt het resultaat gekleurd door gemiddeld 42.059 euro per vestiging aan bijzondere baten uit de NOW-regeling. Zonder die middelen komt het feitelijke resultaat per dealervestiging op -27.292 euro over het eerste halfjaar 2020. 72,7% van de dealers heeft in de Bovag Corona Monitor aangegeven gebruik te maken van de NOW-regeling. 18,2% van de dealers heeft een regeling getroffen met de Belastingdienst.

De verkoop van nieuwe auto’s is hard geraakt door corona, maar de merk(on)afhankelijke aftersales is evenmin ongeschonden. De schadesector voelt de gevolgen van minder files, minder zakelijke kilometers, maanden van uitstekend weer etc. Kortom, in meer of mindere mate voelen we het allemaal. Daardoor zal een aantal van u kampen met existentiële vragen. Plat gezegd: red ik het?

Als de dag van vandaag alle aandacht vraagt, gaat de dag van morgen naar de achtergrond. En dus ook de vraag omtrent te plegen investeringen. Juist die vraag is belangrijker dan ooit, al begrijp ik dat morgen niet relevant is als je vandaag niet doorkomt. Desondanks, even op de m/v/x af gevraagd: bent u in de werkplaats klaar voor de jongste eisen die auto en wetgeving zullen stellen? Beheerst u de ADAS-principes en staat de apparatuur klaar? Of zijn de vervangingsinvesteringen zo lang uitgesteld dat de gedachte eraan alleen al voldoende is voor angstzweet?

Dus, ik hoop dat het u goed gaat lezer. Nu en straks. Beide kunnen immers niet zonder elkaar. Oftewel, in geleende woorden: morgen is vandaag. Keuzes nu (ook het niet kiezen is een keuze) bepalen de beschikbare opties straks.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.