Dealerverenigingen PSA naar rechter om Franchisewet

De dealerverenigingen van Citroën, DS en Peugeot (VGPCN) en van Opel (VODN) stappen naar de rechter. Zij vinden dat hun importeur/fabrikant de Franchisewet moet toepassen op de relatie met de dealers. De importeurs van Citroën, DS, Peugeot en Opel ontkennen dat de Franchisewet van toepassing is op hun relatie met dealers.

De dealerverenigingen verwachten dat de rechter zal bepalen dat een dealercontract als dat van Citroën, DS, Peugeot en Opel onder de Franchisewet geschaard moet worden. De betreffende importeurs zullen conform de Nederlandse wetgeving de Franchisewet dan na moeten leven in hun relatie met dealers. 

Bij het indienen van het wetsvoorstel voor een Franchisewet merkte automotive advocaat Caspar Rutten al op dat de wet dealers meer mogelijkheden biedt tot inspraak in hun relatie met importeur en fabrikant. “De wet regelt dat franchisegevers bij belangrijke veranderingen in de overeenkomst nadrukkelijk in overleg moeten met hun franchisenemers.”

Bovag

Ondernemersvereniging Bovag voegt zich in deze zaak, omdat die ook voor andere dealers van groot belang is. Bovag ziet dat belangrijke besluiten steeds vaker eenzijdig door de fabrikant worden genomen en opgelegd zonder rekening te houden met de gerechtvaardigde belangen van de dealers. Daardoor wordt het voor dealers steeds moeilijker – en in sommige gevallen zelfs onmogelijk – om nog een rendabele bedrijfsvoering te realiseren.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2588 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *