Duitse VW-klant bestelt in 2018 meer diesels

Alle commotie over stadsverboden ten spijt kochten Duitse Volkswagen-klanten vorig jaar vaker een diesel. Het aandeel van deze motorisering steeg van 39 procent (2017) naar 43 procent (2018).

Met name particulieren trokken bij Volkswagen-dealers vaker de portemonnee voor een zelfontbrander: hun orderaantal verdubbelde bijna ten opzichte van een jaar eerder (van 15 naar 27 procent).

Debat

De toename bij uitgerekend VW, ‘uitvinder’ van het dieselschandaal, is opmerkelijk. Toch ziet topman Stackmann een verklaring. “We voeren hier in Duitsland een emotioneel verhit debat als het om diesel gaat. Vaak gaat de discussie voorbij de feiten. De dieselmotor zal door zijn rendement en efficiency nog jaren een belangrijke technologie blijven. Zeker tegen de achtergrond van de klimaatverandering en met name voor wie lange afstanden aflegt.”

EU6d-temp

De autobouwer claimt een tot vijftien procent lagere CO-uitstoot (over NOx wordt niet gerept) in vergelijking met een benzinemotor. Hoe groter bovendien het voertuig, des te hoger de CO2-voordelen. VW’s nieuwste generatie TDI-dieselmotoren, de vijfde (met de naam EA288 evo), zou in vergelijking met haar voorganger tot 10 g/km minder CO2 uitstoten. Ook zou ze voldoen aan de huidige emissienorm EU6d-temp en technisch alvast zijn voorbereid op de aankomende norm EU6d (vanaf september 2019 voor nieuwe voertuigtypen).

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †