EU-lidstaten willen einddatum brandstofauto

Nederland heeft, samen met acht andere, kleinere EU-landen, een brief gestuurd naar de Europese Commissie met daarin het verzoek een einddatum vast te leggen voor de verkoop van auto’s met een verbrandingsmotor.

Daarover bericht het FD aan de hand van een vertrouwelijk document. Het vaststellen van zo’n uiterste verkoopdatum is een van de punten in het dringende verzoek om beleid en wetgeving te maken die een versnelde verschuiving naar elektrisch rijden bewerkstelligt.

De transportsector is voor een kwart verantwoordelijk voor de totale Europese uitstoot van broeikasgassen en de uitstoot neemt nog altijd toe. Tegelijk heeft de Europese Unie zichzelf ten doel gesteld om in 2050 klimaatneutraal te zijn en op weg daar naartoe in 2030 tenminste 55 procent van de uitstoot te verminderen.

Einddatum

Volgens de brief is het reduceren van de uitstoot door het wegvervoer hierin essentieel, omdat het 70 procent van de totale uitstoot door de transportsector uitmaakt. Om te komen tot die radicale reductie van uitstoot moet er volgens de negen landen (behalve Nederland ondertekenden Oostenrijk, België, Denemarken, Estland, Ierland, Luxemburg, Litouwen en Malta de brief) naast een uiterste verkoopdatum voor de verkoop van brandstofauto’s Europese wetgeving komen die het individuele lidstaten mogelijk maken om op nationaal niveau actie te ondernemen tegen de verkoop van nieuwe auto’s met een verbrandingsmotor. Ook de laadinfrastructuur voor elektrische auto’s moet aanzienlijk worden uitgebreid.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.