Feenstra zegt diesel vaarwel

Steeds meer bedrijven vervangen hun dieselvoertuigen door elektrische alternatieven. Onlangs heeft technisch dienstverlener Feenstra voor zijn vestiging in Amsterdam de eerste servicebussen op diesel vervangen door zes volledig elektrische Nissan e-NV200’s.

De vervanging is onderdeel van het beleid van Feenstra om binnen een generatie fossielvrij te worden. Dat de overstap naar volledig elektrische servicebussen dus mogelijk hogere kosten tot gevolg heeft, was dan ook geen issue. “De reductie van de CO2-uitstoot is voor ons heel belangrijk. We willen als onderdeel van Nuon/Vattenfall ernst maken met de energietransitie. Dan moet je zelf ook het goede voorbeeld geven en komt geld op de tweede plaats”, aldus woordvoerder Mirjam Visser.

Aanbesteding

Het traject van de vervanging van de dieselbusjes is al begin dit jaar ingezet. Daar hebben verschillende autofabrikanten op ingeschreven. Mede door de actieradius van 300 kilometer oordeelde Feenstra de Nissan als meest geschikte kandidaat om de diesels te vervangen. “Op termijn willen we op alle vestigingen onze dieselbussen vervangen. Het gaat dan om zo’n 750 voertuigen”, aldus Mirjam Visser. Bij de vervanging van de bussen is ook gekeken naar de in het interieur gebruikte materialen. “Daarbij is onder meer overgestapt van hout naar aluminium.”

Leaseauto’s

Behalve de servicebussen worden ook de leaseauto’s aan het einde van hun termijn uiteindelijk allemaal door elektrische voertuigen vervangen. “Het alternatief is hybride of volledig elektrisch. Er zijn enkele functies waarvoor mensen op een dag geregeld achthonderd kilometer moeten rijden. Voor hen wordt dan een uitzondering gemaakt.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters