Laagste aantal nieuwe bestelwagens in acht jaar

Volgens de cijfers van BOVAG en RDC werden in eerste acht maanden van dit jaar 39.526 nieuwe bestelwagens geregistreerd. Dat is 17,8 procent minder dan in dezelfde periode in 2021 en het laagste aantal voor deze periode sinds 2014.

Afgelopen maand reden 3772 nieuwe lichte bedrijfswagens de showrooms uit, zo’n 180 stuks minder dan in augustus vorig jaar. In juni was er sprake van een marginale stijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar, maar verder werd in elke maand van 2022 een daling genoteerd.

Het aantal nieuwe elektrische bestelwagens steeg wel fors, met 69 procent tot 2755 voertuigen in de maanden januari tot en met augustus. Tot nu toe dit jaar betreft 7 procent van alle registraties een volledig elektrisch aangedreven bestelauto, terwijl dat een jaar geleden nog geen 3,5 procent was.

Bijna 89,5 procent is nog immer een diesel en dat is 3,5 procentpunt minder dan vorig jaar. Zes op de tien nieuwe bestelwagens wordt gefabriceerd in Duitsland en een kwart komt uit Frankrijk. 6,5 procent van de totale registraties is Japans en 5,5 procent Italiaans. Een jaar geleden kwam nog 8 procent uit Italië en 5 procent uit Japan.

Occasionverkoop

De afzet van occasions door de vakhandel daalde dit jaar tot en met augustus met 10,8 procent en kwam uit op 69.300 voertuigen. In augustus betrof het 7183 gebruikte bestelwagens, oftewel een tiende minder dan in dezelfde maand in 2021. Zonder tussenkomst van een professionele verkoper wisselden 51.798 tweedehands exemplaren in de eerste acht maanden van 2022 van eigenaar. Dat was bijna 6 procent onder het niveau van een jaar geleden en tevens het laagste aantal sinds RDC deze gegevens op maandbasis rapporteert (2007).

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3681 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.