Niet minder maar méér CO2 in Duitsland

Tegen de beoogde trend in nemen het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot van nieuwe auto’s in Duitsland toe in plaats van af. Tijd voor een alarmsignaal richting politiek, publiek en fabrikanten, vindt energie-instantie Dena.

Afgelopen jaar zijn bij onze oosterburen opnieuw minder personenauto’s ingeschaald in de groene categorieën A+, A en B. Behoorde in 2016 nog 75 procent van de nieuw toegelaten personenwagens hier nog toe, in 2017 (73 procent) en 2018 was dat 69 procent.

De twee jaren op rij van daling is volgens Dena het gevolg van de toenemende populariteit van SUV’s en terreinwagens (meer verbruik) en de switch bij kopers van diesel naar benzine (dat meer CO2 uitstoot). Daarnaast zorgt de invoering van de WLTP-test (september vorig jaar) voor een andere uitstootberekening, die resulteert in op papier ongunstiger waarden.

Verbruik

Gemiddeld verbruiken de in Duitsland nieuw toegelaten personenauto’s 5,7 liter per honderd kilometer (benzine). Bij dieselmotoren is dat 5,1 liter. De gemiddelde CO2-uitstoot steeg met 1,9 procent, naar 130,3 gram per kilometer. Daarmee groeit het gat met de in 2020 door de EU gehanteerde doelstelling van 95 gram.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

  • 30 juli 2019 om 11:36
    Permalink

    Ook de CO2 uitstoot van nieuw geregistreerde auto’s in Nederland vertoont een stijging. Uit de diverse artikelen wordt helaas niet duidelijk welke meetmethode is gebruikt om de CO2 uitstoot weer te geven. De overgang van NEDC naar WLTP methode heeft voor precies dezelfde auto’s een stijging van CO2 uitstoot waarde tot gevolg gehad.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.