Onderdelentekort: BMW-fabrieken halve kracht

BMW heeft afgelopen dagen in zijn fabrieken in München, Leipzig en China de productie moeten terugdraaien. Toeleverancier Bosch is volgens de autofabrikant momenteel niet in staat om voldoende exemplaren van de stuurinrichting te leveren.

Het gaat om de 1-, 2-, 3- en 4-serie. In de locatie-München werd de productie vorige week dinsdag en woensdag al beperkt. Een aantal ploegendiensten viel uit. Een speciale taskforce is ingesteld om de problemen te lijf te gaan. Als gevolg van de krapte zijn volgens BMW, tot op heden enkele duizenden voertuigen minder geproduceerd. Het is een achterstand die in een later stadium valt in te lopen, verzekert een woordvoerder van de autofabrikant. Die koestert de hoop dat klanten niet extra lang op hun bestelling moeten wachten. Vooruitlopend op de financiële afwikkeling zei BMW-bestuurslid Markus Duesmann ervan uit te gaan dat Bosch “als verantwoordelijk leverancier zal instaan voor de schade die wij hierdoor lijden.” Zelf zegt Bosch in de hoogste versnelling bezig te zijn om de uitlevering van de gewraakte onderdelen weer op gang te krijgen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †