Ook subsidiepot tweedehands EV’s is leeg

De 13,5 miljoen euro subsidie die het Rijk voor 2021 beschikbaar stelde aan particulieren die een gebruikte elektrische auto wilden aanschaffen (2000 euro per auto) is volledig benut. Voor de aanschaf van een nieuwe elektrische auto was 14,4 miljoen euro beschikbaar (4000 euro per auto). Dat budget was al eerder op.

Dat betekent dat 6750 particulieren dit jaar met subsidie een gebruikte EV hebben aangeschaft. Met de 14,4 miljoen euro subsidie voor nieuwe elektrische auto’s hebben in totaal 3600 particulieren met subsidie een nieuwe EV kunnen kopen.

Van de 6750 gebruikte elektrische auto’s die dit jaar met subsidie zijn aangeschaft is 40 procent maximaal één jaar oud. Een kwart is meer dan vier jaar oud.

Vraag

Vorig jaar werd niet het hele beschikbare budget voor de aanschaf van een gebruikte EV benut. Staatssecretaris Steven van Weyenberg (Infrastructuur en Waterstaat): “Veel mensen kijken bij de keuze voor een andere auto eerst naar de tweedehands markt. Die markt komt echt op gang, en dat is belangrijk. Natuurlijk zou ik ook willen dat ook de rest van dit jaar meer mensen in aanmerking komen om met subsidie een elektrische auto aan te kunnen schaffen. Maar ik vind het vooral mooi nieuws dat al zoveel mensen met dit steuntje in de rug kiezen voor elektrisch rijden. De komende jaren willen we dat dat voor nog veel meer mensen aantrekkelijk wordt.”

2022

Voor volgend jaar staat 18,3 miljoen euro subsidie voor de aanschaf van een gebruikte elektrische auto ingepland. Ook dan is er 2000 euro per auto beschikbaar. Kopers van een nieuwe elektrische auto krijgen volgend jaar 3700 euro subsidie per auto. Hoeveel er in die subsidiepot zit, is nog niet bekend. De subsidieregeling voor de aanschaf van een elektrische auto, officieel Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP) geheten, stopt in 2025.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *