Een op de zeven auto’s is miskoop

Gemiddeld is een op de zeven auto’s een miskoop. Dat meldt Finnik op basis van een onderzoek onder zevenhonderd gebruikers van het online platform. Meer dan 55 procent van de ondervraagden heeft ooit wel eens een miskoop gedaan.

Finnik is onderdeel van VWE en voorziet autokopers van allerlei voertuiginformatie. Finnik rekent voor dat een autokoper bij een miskoop gemiddeld 750 euro aan reparatiekosten kwijt is.

Redenen voor miskoop

In het onderzoek worden technische problemen die over het hoofd worden gezien het vaakst genoemd als reden van een miskoop. Problemen met koppeling, het lekken van olie, een kapotte uitlaat of problemen met de motor komen vaak voor. Daarnaast blijkt in 13 procent van de gevallen de auto slecht onderhouden te zijn. 10 procent geeft slechte service van de particuliere verkoper of het autobedrijf als reden voor een miskoop en 9 procent constateert achteraf dat de gekochte auto niet aansloot bij de wensen.

Tips

Finnik geeft vijf tips die kunnen voorkomen dat een autokoper een miskoop doet: bedenk van tevoren goed wat de wensen ten aanzien van een auto zijn, neem de tijd voor een beslissing, zoek vooraf informatie op over de auto, doe een uitgebreide proefrit en laat een aankoopkeuring verrichten, of neem een expert mee bij de aankoop.

Garantie

Ruim 10 procent van de ondervraagden geeft aan dat ze de miskoop hadden kunnen voorkomen door een technisch onderzoek vooraf te laten uitvoeren. Een aankoopgarantie is minder populair onder autokopers Uit de enquête blijkt dat van de mensen die geen miskoop heeft begaan, 13,6 procent de auto met garantie heeft gekocht. Van de mensen die wel een miskoop hebben begaan zegt slechts 2,2 procent dat ze de miskoop waarschijnlijk had kunnen voorkomen door een auto met garantie te kopen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters