Opel piekt onbedoeld in nieuwe kentekenserie

Afgelopen maandagmiddag startte RDW de uitgifte van de nieuwe, tiende kentekenreeks. Opvallend: liefst 422 van de 999 eerste combinaties waren voor Opels. Daarmee was de importeur met afstand koploper. Alert reageren of speelde er wat anders?

Twitter bood daags vóór de switch al een voorproefje. Daar passeerde een tweet van Grandland X-koper Sander Stad. De aanstaande eigenaar van het nieuwe voertuig bleek danig teleurgesteld. De aflevering werd almaar uitgesteld, meldde hij: ‘Zo @OpelNederland hebben jullie nu eindelijk de storingen voor het aanvragen van kentekens opgelost. We zijn nu alweer een week verder namelijk…’

Inhaalslag

De tweet maakt deel uit van de blog die Jasper Verweij op Kenteken.tv wijdt aan de nieuwe combinatie. Hij meldt dat de betreffende Opel-dealer en merkcollega’s tot voor kort inderdaad niet konden (af)leveren, wegens haperingen op de digitale lijn importeur-dealer. Toen het manco was verholpen, vond op maandag voor Opel een inhaalslag plaats.

Dat leert analyse van de eerste 999 mogelijkheden van de lettercombinatie G-cijfer-cijfer-cijfer-BB. Het publicitair aantrekkelijke G-001-BB was voor een BMW i3. Met 422 uitgiftes ging Opel echter kwantitatief aan kop. Kia volgde op gepaste afstand met 136, Tesla was met 61 derde. De rest van de top-tien bestond uit BMW i (56), Volkswagen (54), BMW (48), Hyundai (37), Mitsubishi (36), Citroën (35) en Peugeot (34).

Dat de importeur van Opel het defect uitgerekend had verholpen op de maandag dat RDW de nieuwe combinatie opstartte (om 14.00 uur), had als voordeel dat de kopers ineens geen ‘oud’ (serie 9) maar een nieuw kenteken (serie 10) kregen toebedeeld. Manipuleren was bij deze tijdelijke kink in de kabel niet aan de orde: “Dit was geen bewuste actie van Opel Nederland”, reageert directeur Sander Jansen.

Geel kenteken

Afgelopen maandag kwamen overigens bij RDW 2.543 aanvragen binnen voor geel kenteken. Daarvan waren er nog 936 van de vorige serie. Volgens de administratie van Verweij prijkt de laatste vorige combinatie (ZV-183-Z) niet op een personenauto maar op een Polaris Sportsman Quad. Naast personenauto’s en campers krijgt bij RDW namelijk ook deze voertuigcategorie kentekens uit de ‘personenauto’-serie.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *