Per toeval in Tesla accessoires

Vaak hoor je dat er in de onafhankelijke aftermarket weinig aan Tesla te verdienen valt. De gesloten keten biedt weinig ruimte voor partijen die niet nauw met Tesla samenwerken. Wat betreft accessoires blijken er toch mogelijkheden te zijn.

Ondanks onze afspraak komt een bezoek op maandagochtend aan Tesland niet zo goed uit: het is hartstikke druk bij het Almeerse bedrijf. Mede door het mooie zomerweer komt een aantal Tesla-rijders spontaan even langs, niet alleen voor koffie, maar ook voor accessoires. De kentekens van de klanten verraden dat sommigen flink wat kilometers hebben afgelegd. Ze komen uit Duitsland, Groot-Brittannië en er is zelfs een Frans kenteken uit Parijs. Ook de mailbox van de website zit vol bestellingen.

Toeval

“Het is al sinds de oprichting in 2015 een gekkenhuis”, zegt eigenaar Herbert Kats, die in het dagelijks leven gezagvoerder wide body is bij KLM. “In 2014 liep ik tijdens een nachtstop in Zürich bij een Tesla Store naar binnen. Tot die tijd had ik me niet echt in het merk verdiept. Ik was onder de indruk van de presentatie. Ik vond de aanschafprijs een behoorlijke drempel voor iemand die in loondiest is, maar ik had wel door dat er nogal wat voordeel te behalen viel als je de auto zakelijk kocht. Daar bleek wel een mouw aan te passen, want in het verleden deed ik voor dealers nog wel eens wat complexe accessoire-inbouw. Zodoende kwam ik in aanraking met het product Alloygator, een kunststof beschermrand voor lichtmetalen wielen. In eerste instantie was ik meer agent dan ondernemer, maar toen ik de mogelijke voordelen zag van een Tesla van de zaak, heb ik er een echt bedrijf van gemaakt. Inmiddels heb ik daarin een netwerk van 150 poetsers, autodealers, schadeherstellers en accessoiresshops opgebouwd. Na ’s ochtends het bedrijf bij de Kamer van Koophandel te hebben ingeschreven, bestelde ik ’s middags mijn eerste Tesla.”

Dashcam

“Ik had toen nog geen plannen voor Tesland. Die zijn eigenlijk per toeval ontstaan nadat ik voor mezelf een high end dashcam in mijn Tesla had ingebouwd. Toen ik bij een bevriende Tesla eigenaar ook een camera had ingebouwd, postte hij dat op een forum en voor ik het wist, had ik tientallen opdrachten van Tesla-rijders die ook zo’n ding wilden laten inbouwen.”
Daarna ging het snel met Tesland. “Dat beperkte zich niet alleen tot het inbouwen van accessoires, maar ook de webshop sloeg aan. In december 2018 ging onze vernieuwde webshop live en medio augustus 2019 noteerden we al onze tweeduizendste bestelling en hebben we in een paar jaar tijd meer dan 1200 inbouwklussen gerealiseerd. Inmiddels zijn er bij Tesland drie voltijd fte’s en hebben we een aantal (elektronica) specialisten die ons kunnen bijstaan. Daarnaast zijn er in de VS, Nederland en China inmiddels een aantal fabrikanten die, in opdracht van ons, door ons ontwikkelde accessoires produceren. Binnenkort verhuizen we naar een groter pand met dito werkplaats.”

Gezagvoerder

Komt zijn baan als gezagvoerder nu niet in het geding? “Nee, dat blijf ik doen. Tesland is eigenlijk meer een uit de hand gelopen hobby, die sneller is geprofessionaliseerd dan ik voor mogelijk had kunnen houden. Ik heb er goede mensen op zitten, ben zelf actief met productontwikkeling en heb een mooi netwerk aan specialisten. Kortom, het concept staat, men weet ons te vinden. Ik vlieg voor mijn beroep, maar mijn passie ligt bij het ondernemen.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1705 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *