Terugbetaling na terugdraaien tellerstand

De rechtbank van Amsterdam heeft een autobedrijf verplicht tot het terugnemen van een occasion met teruggedraaide kilometerstand. Het autobedrijf moet het volledige aankoopbedrag van 7100 euro terugstorten.

De eigenaar kocht de Volkswagen Polo op 25 april 2018 met een tellerstand van circa 83.000 kilometer. Uit een vervolgens opgevraagde wagenhistorie bleek dat de teller op 1 februari 2018 al op 142.000 stond. Die zou op 25 april 2018 dus nog aanzienlijk hoger hebben moeten staan. De koper verzocht het autobedrijf de koop te ontbinden, de auto terug te nemen en het aankoopbedrag terug te storten. Het autobedrijf weigerde dat, waarop de koper zich tot de rechter wendde.

Onderzoeksplicht

Het autobedrijf beriep zich ten onrechte op de onderzoeksplicht van de koper. Die had, in de optiek van het autobedrijf, vóór de koop de verplichting om te controleren of de kilometerstand wel juist was. De rechter ging daar niet in mee: er was voor de koper “geen aanleiding om nader onderzoek te doen naar de juistheid van de kilometerstand op de teller”, luidt het in de uitspraak. Behalve terugbetaling van het aankoopbedrag van 7100 euro, plus wettelijke rente, draait het autobedrijf ook op voor de proceskosten van de koper, in totaal ruim 900 euro.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3053 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters