Tweede Kamer wil onderzoek naar bpm-stijging

De Tweede Kamer heeft op 14 november op initiatief van VVD en CDA een motie aangenomen waarin gevraagd wordt om een toetsing van de gevolgen van de invoering van de WLTP-testcyclus voor de bpm-opbrengst.

Volgens RAI Vereniging en Bovag heeft de invoering van de nieuwe testcyclus geleid tot hogere bpm-opbrengsten, omdat de nieuwe testcyclus vaak hogere CO2-waarden laat zien dan de oude NEDC-testcyclus. Staatssecretaris Snel heeft altijd gezegd dat de invoering van de nieuwe testcyclus geen invloed zou hebben op de totale bpm-opbrengsten. De stijging in de opbrengsten zou vooral komen doordat Nederlanders grotere en dus meer vervuilende auto’s zijn gaan rijden. Snel baseert zich daarbij op een onderzoek van TNO.

Twistappel

Bovag en RAI Vereniging betwisten dat en stellen dat er al zo’n 600 miljoen euro extra aan bpm-opbrengsten in de staatskas zijn gevloeid. De brancheorganisaties beroepen zich daarbij op een onderzoek van KPMG. Een onafhankelijk onderzoek moet nu uitmaken wie gelijk heeft. Het onderzoek moet voor de zomer van 2020 afgerond zijn.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3684 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.