VDL Born schrapt duizend banen

Door een afnemende vraag van autofabrikant BMW heeft autobouwer VDL in Born besloten om volgend jaar duizend banen te schrappen.

Volgens een woordvoerder gaat het daarbij niet om een reorganisatie. Ook zullen er geen gedwongen ontslagen vallen. “Het gaat om het afbouwen van de flexibele schil. De markt is turbulent, BMW heeft vorige week ook al een winstwaarschuwing afgegeven. En voor VDL was al langere tijd bekend dat 2019 een minder jaar zou worden dan het piekjaar 2018.”

Aantallen

Om hoeveel auto’s minder het gaat, kan de woordvoerder niet zeggen. “Wij doen altijd pas als het jaar afgelopen is uitspraken over de aantallen geproduceerde auto’s. Ik kan dus niet zeggen hoeveel we er in 2018 voor BMW denken te maken en dus ook niet over hoeveel we er in 2019 denken te gaan maken.”

Tijdelijk

Hoe dan ook, VDL moet dus inkrimpen. Dat gaat relatief met weinig pijn voor de betrokkenen. “Vijfhonderd medewerkers zijn, vanwege het piekjaar 2018, met een tijdelijk contract binnengehaald. Zij wisten dus dat hun werkzaamheden van tijdelijke aard zouden zijn. Driehonderd mensen zullen via natuurlijk verloop afvloeien. Dan zijn er nog tweehonderd mensen via uitzendbureaus bij ons aan het werk. Voor hen zal het misschien wat minder prettig nieuws zijn dat ze volgend jaar niet terug kunnen komen.”

Vraag

Toch heeft VDL ook voor hen goed nieuws. “Van het UWV horen wij al dat de vraag naar technisch geschoold personeel groot is. Zij zullen dus waarschijnlijk niet al te veel moeite hebben om elders werk te vinden. Hier in de regio zitten al voldoende technische bedrijven die zitten te springen om werknemers.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters