Verkoop elektrische occasions verdubbeld

De verkoop van tweedehands volledig elektrische auto’s door het autobedrijf aan de consument is in 2018 meer dan verdubbeld.

Dat is een van de belangrijkste conclusies die VWE trekt uit het jaarlijks Nationaal Occasion Onderzoek. Een belangrijke graadmeter voor de populariteit van een tweedehandse elektrische auto is de statijd. Die was in 2018 beduidend korter dan het jaar ervoor. Tesla werd in 2018 het merk met de kortste statijd. Die daalde van 62 dagen in 2017 naar 36 dagen in 2018. Overall daalde de statijd tot 71 dagen.

Import-export

Een andere conclusie die VWE trekt uit het onderzoek is dat import en export van occasions meer met elkaar in balans zijn. De afgelopen jaren werden er beduidend meer geëxporteerd dan geïmporteerd. In 2013 bedroeg het aantal geïmporteerde occasions 32 procent van het volume in export, in 2018 is dat opgelopen tot 86 procent. De export van gebruikte personenauto’s is in 2018 met 12 procent gegroeid. Als oorzaak hiervan noemt VWE de toename van de voorraden occasions in ons land. Daarnaast komen er vaak grote aantallen vergelijkbare auto’s in één keer terug uit de lease. Export voor een deel van die auto’s is dan de beste manier om deze snel tegen een goede prijs te verkopen.

Voorraad

Een derde conclusie betreft de voorraden occasions bij autobedrijven. Deze zijn in 2018 met 12 procent toegenomen. Dit is de sterkste stijging in jaren. Deze grote voorraden brengen een risico met zich mee. Als de economie stagneert en de vraag inzakt, kunnen autobedrijven worden geconfronteerd met te veel auto’s waar ze ook nog eens lang mee blijven zitten. Om deze auto’s van de hand te kunnen doen, zullen zij lagere verkoopprijzen moeten hanteren.

Occasion van het jaar

Bij de presentatie van het Nationaal Occasion Onderzoek werd ook de occasion van het jaar bekendgemaakt. Voor 2019 valt deze eer te beurt aan de Volkswagen Polo, dankzij “de combinatie van gunstige aanschafprijs, lage brandstofkosten en enige waardevastheid”, aldus VWE.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3048 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters