Welke kant op?

Autobedrijven, met name dealerbedrijven, worden vaak vergeleken met retailers. Welke retailer is echter zo afhankelijk van die terugkerende klant in plaats van de impulsaankopen door de incidentele winkelstraatbezoekers? Juist, het autobedrijf.

Onze sector is een van de weinige branches waar een klant met het gekochte product terugkeert naar het aankoopadres voor onderhoud en reparatie. Vanuit merkperspectief is het ideale scenario dat van de fullservice merkdealer waar de sfeer van het merk tot in de puntjes verzorgd is en waar de klant na aanschaf langdurig terug blijft komen voor onderhoud en reparatie, het liefst ook voor brandstof en carwash of die incidentele schadeherstelwerkzaamheden. Idem voor het universele kanaal, met dat verschil dat we de term ‘dealer’ vervangen door ‘autobedrijf’ en vervolgens de lijst met diensten laten staan.

Onze sector beweegt echter richting vluchtige contacten en een schreeuw om aandacht middels marketinglabels. Eigendomsverhoudingen op retailniveau zijn dan ondergeschikt. Alleen zijn die labels niet in beton gehouwen, ze bewegen ten opzichte van elkaar en de markt. Vergelijk het met De Bijenkorf, V&D en Hema. Eens familie, maar de eigen positionering zorgde voor aanvullende eigenschappen. Met het opschuiven van de formule-invulling worden familieleden concurrenten die vechten om dezelfde ruif. Een scheiding is onvermijdelijk.

Binnen ons segment zien we dat ook: de collectie formules binnen Alwaysbemobile is weer terug bij af, Profile Tyrecenter. De bandenspecialist die opleeft tijdens de seizoenswissels wordt steeds meer die hyperspecialist waarmee destijds al werd geschermd.

Een kleinere ruif, niet echt minder branchegenoten en steeds minder inhoudelijk onderscheid tussen formules: iedereen wil alles doen. Stilzitten terwijl je geschoren wordt dan maar? De branche zit echt niet stil en je moet bewegen. Welke kant op? De branche verzamelt zich weer in december, op zoek naar het antwoord op die vraag.

Zie www.aftersalescongres.nl voor meer info.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *