Winterbanden verliezen terrein

De laatste door KwikFit gehouden wintermeting voor het wegdekaandeel van de diverse bandenmerken laat zien dat het aandeel winterbanden sterk is gedaald. Daar zijn met name het groeiende aandeel all season-banden en het uitblijven van een echte winter debet aan.

Arjan van der Meer, marketingdirecteur bij KwikFit Nederland: “Een historisch laag aantal Nederlanders reed de afgelopen winter op winterbanden. Sinds het begin van onze metingen in 2012 stond dat wegdekaandeel nooit lager dan 30 procent. Dit jaar was dat slechts 24,1 procent. Oorzaak is natuurlijk de zeer zachte winter. KwikFit signaleerde ook dat vooral veel particuliere rijders wachtten met wisselen tot het weer zou omslaan en dat gebeurde niet. Die daling is echter niet structureel, denken wij. Er liggen veel winterbanden in de garage of op de zolder, naast de niet gebruikte slee en schaatsen. Wanneer de winterse start eind 2020 als vanouds is, dan meet je in februari 2021 ongetwijfeld weer een hoger wegdekaandeel voor de winterbanden.”

Banden en bandenservices zijn voor de aftersalesomzet belangrijk. Banden, met name de kwaliteit van de banden, bepalen bovendien in belangrijke mate de rijveiligheid. Voor het autobedrijf in het algemeen geldt dat de bandenvervangingsmarkt essentieel is voor het klantencontact en daarmee de potentiële werkplaatsomzet. Verder zijn banden een aandachtspunt bij de apk. In totaal worden er per jaar 8 tot 8,5 miljoen personenautobanden verkocht en gemonteerd, een niet te veronachtzamen klantenbinder voor de werkplaats van merkdealer, universeel autobedrijf, autoserviceketen en bandenspecialist.

Voor het tweede jaar op rij laat de vierseizoenenband dubbele cijfers zien, dit jaar met een wegdekaandeel van 13,3 procent (11,5 procent vorig jaar). De populariteit bij de klant en de acceptatie bij de bandenretailer om deze band aan te prijzen helpt de groei van dit bandentype. Dat is ook te merken aan het aanbod, want het aantal merken dat all season-banden aanbiedt, is flink gestegen. De onderzoekers telden er 34.

Vertekend

Anderzijds moet je in het achterhoofd houden dat veel consumenten hun winterbandenwissel dit jaar niet eens hebben uitgevoerd. Het weer was dit winterseizoen gewoon een flinke spelbreker voor de winterband.
Mede daarom ook stellen de specialisten bij KwikFit dat de verschuiving van het wegdekaandeel van de zomer- en winterbanden wel iets vertekend is. Dat laat zien hoe belangrijk de weersomstandigheden voor de bandensector kunnen zijn.

Vredestein

Zowel bij de winterbanden als de vierseizoenenbanden voert Vredestein de ranglijst aan. Ondanks het feit dat Michelin en Continental groei mochten noteren, blijft Vredestein met kop en schouders de lijstaanvoerder in beide segmenten. Arjan van der Meer, marketingdirecteur KwikFit Nederland: “We zien het wegdekaandeel van de vierseizoenenbanden wederom toenemen. Dat is voor ons geen verrassing, want de verkoop ervan blijft ook stijgen. De komende jaren zal het wegdekaandeel van dit bandentype nog verder toenemen. Opvallend was ook de sterke toename van het aandeel van Vredestein in dit segment. Omdat Vredestein de absolute marktleider is bij de vierseizoenenbanden, verstevigt dit hun positie als derde bandenmerk van ons land.”

Top tien

De algemene wintertop tien ziet er iets anders uit dan vorig jaar. Continental verruilde zijn eerste plaats met de nummer twee van vorig jaar, Michelin. Beide merken liggen dicht bij elkaar. Het Franse bandenmerk heeft zijn nummer één-positie dit jaar met name te danken aan zijn Cross Climate-vierseizoenenbanden.

In de top vijf valt verder op dat vier van de vijf merken een mooie stijging laten zien ten opzichte van vorig jaar, behalve het Duitse Continental, dat een relatief flinke daling van het wegdekaandeel moest incasseren. Verder wisselden Pirelli en Dunlop van plek. Viking handhaafde zijn vorig jaar verworven plek in de top tien. Op de tiende plaats vinden we Yokohama, dat Kleber van die plaats stootte.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1691 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *