Aantal leerlingen schadeherstel daalt weer

Na jaren van stijging zijn er in het schooljaar 2020-2021 weer minder leerlingen voor een opleiding in de carrosseriebranche ingeschreven. Het aantal nieuwe inschrijvingen nam met 0,8 procent af, van 875 BBL-leerlingen in 2019-2020 naar 868 afgelopen schooljaar.

Dat meldt brancheorganisatie Focwa op basis van cijfers van DUO. Hoewel zeven leerlingen minder geen grote daling betekent, maakt Focwa zich toch zorgen om het feit dat de trend weer dalend is.

“De instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel is met stip één van de grootste uitdagingen in de schadeherstelsector. Goed geschoolde vakmannen en -vrouwen zijn onontbeerlijk om de kwaliteit van het herstel te kunnen blijven borgen. Toch merken we dat – ondanks alle geleverde inspanningen – dit jaar weer een lichte terugval in het aantal studenten. Dat valt gedeeltelijk te verklaren door de impact van corona, maar ook door het gebrek aan interesse bij jongeren en hun ouders. Mede daarom is Focwa initiatiefnemer van de imagocampagne datiseengave.nl om jongeren en hun ouders te enthousiasmeren in het vak van schadehersteller”, zegt Femke Teeling, directeur Focwa.

Campagne

Sinds de versoepelingen van de coronamaatregelen in januari zijn onderwijsinstellingen en schadeherstelbedrijven weer actiever in het werven van nieuwe leerlingen. “Het afgelopen jaar hebben we de basis gelegd voor nog meer samenwerking tussen het onderwijsveld en bedrijfsleven. Daarnaast startten we in de zomer van 2021 met een sector brede imagocampagne. Hierdoor bereikten we meer dan 2,5 miljoen jongeren met onze boodschap dat werken in onze sector creatief en vernieuwend is. Bijna 500 geïnteresseerde jongeren gingen vervolgens hierover met ons in gesprek. Het komende jaar zetten we deze campagne voort. En ontwikkelen we nog meer tools voor onze bedrijven waarmee ze aan de slag kunnen om jongeren te enthousiasmeren voor het vakmanschap van de schadehersteller”, aldus Teeling.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3578 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.