AkzoNobel ceo Büchner legt functie neer

AkzoNobel-ceo Ton Büchner legt om gezondheidsredenen per direct zijn functie neer. Het bedrijf heeft Thierry Vanlancker aangekondigd als nieuwe CEO.

buechner_ton“Het was voor mij een bijzonder moeilijk besluit om te nemen, maar mijn focus moet nu op mijn gezondheid zijn”, zegt Büchner (51) in de verklaring. Kort nadat hij in 2012 in dienst kwam moest een toen oververmoeid geraakte Büchner enkele maanden gas terugnemen. Zijn in 2016 verlengde zittingsperiode liep nog tot 2020.

Winstgevendheid

Volgens AkzoNobel heeft Büchner in de vijf jaar dat hij ceo was gezorgd voor “een significante verbetering van de prestaties”. Zowel de winstgevendheid als de kasstromen van de lakken- en chemiefabrikant groeiden naar een recordniveau. Op die “solide financiële basis” worden, zo werd onlangs aangekondigd, twee aparte bedrijven gecreëerd: Paints and Coatings en Specialty Chemicals. Büchner kwam dit voorjaar onder zware interne en externe druk te staan nadat de Amerikaanse concurrent PPG pogingen deed het bedrijf over te nemen. Die poging leed uiteindelijk schipbreuk, onder regie van Büchner. In zijn optiek had AkzoNobel de meeste perspectieven door zijn potentie zelf te vermarkten, reden om tot twee keer toe een bod van PPG af te wijzen. PPG staakte op 1 juni zijn overnamestrijd en kan wettelijk gezien pas op 1 december een eventuele nieuwe poging doen.

Spin-off

Thierry Vanlancker, de uit België afkomstige opvolger van Büchner, was tot voor kort verantwoordelijk voor de Specialty Chemicals business binnen AkzoNobel. Hij is sinds 2016 werkzaam bij het bedrijf en was hiervoor President Fluoroproducts bij Chemours, het bedrijf dat in 2015 is ontstaan als een spin-off van DuPont’s chemical business.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †