ARN: 98,6% afdankers in 2017 nuttig toegepast

Samen met driehonderd partners in de recyclingbranche heeft ARN vorig jaar 98,6 procent van alle afgedankte auto’s nuttig kunnen toepassen. Dat leert het Duurzaamheidsverslag 2017 van Auto Recycling Nederland.

87,1 procent is hergebruik als product of als materiaal, de rest betreft nuttige toepassing door bijvoorbeeld energieterugwinning. Het totale percentage ligt ruim boven de wettelijke verplichting (95 procent voertuiggewicht).

Fabriek ARN

Sinds 2011 heeft ARN in Tiel een fabriek in bedrijf voor Post-Shredder Technologie (PST). Die zorgt voor de laatste, lastige procenten om te voldoen aan de doelstelling. Afgelopen jaar heeft de installatie 15,8 procent (2016: 14,7) bijgedragen aan de recyclingprestatie. “De PST-fabriek bewijst dat er een alternatief is voor het storten en verbranden van shredderafval van autowrakken”, aldus het verslag. In 2017 zijn binnen het ARN-netwerk 196.252 afgedankte auto’s verwerkt (2016: 185.740). In totaal is ruim tweehonderd miljoen kilo materiaal verantwoord hergebruikt. Een relatief nieuw onderdeel zijn batterijen van elektrische auto’s. Het aanbod voor recycling is nog niet zo groot, maar de branche is volgens het Duurzaamheidsverslag 2017 “klaar voor de verwachte piek”. ARN staat sinds december 2017 onder leiding van algemeen directeur Ingrid Niessing.

Bijdrage

Het Nederlandse recyclingsysteem wordt gefinancierd uit de opslag bij een nieuwe auto. Dankzij innovaties en kostenbesparingen kan dit bedrag de komende jaren stapsgewijs omlaag: van 40 euro per auto in 2018 naar 35 euro in 2020.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †