Cao-overleg carrosseriebranche van start

Op 9 april is het overleg gestart voor een nieuwe cao voor de Metaal en Techniek, een sector waar ook de carrosseriebranche onder valt. De huidige cao loopt af op 31 mei 2019.

Focwa laat weten dat er wat de werkgevers betreft minder te verwachten is dan voorgaande jaren. “We hebben de vakbonden laten weten dat de markt na het hoogtepunt in 2018 inmiddels een flinke stap terug doet. Ook zijn er duidelijk verschillen tussen de diverse sectoren in de Metaal en Techniek. De financiële ruimte zal dus de komende jaren niet onbeperkt zijn”, aldus het uitgangspunt van Focwa. Vakbond FNV zet hier direct een forse looneis van 5 procent tegenover. Het is duidelijk dat bonden en werkgevers alleen al wat betreft de lonen op twee verschillende sporen zitten.

Ouderen

Focwa zet bij de onderhandelingen vooral in op maatregelen die ouderen betaalbaar en vitaal aan de slag houden. Daarnaast willen werkgevers maatregelen om kort ziekteverzuim terug te dringen en de opbouw van vakantiedagen bij ziekte te beperken. De FNV wil daarentegen niet dat er vakantiedagen worden ingehouden bij een tweede of volgende ziekmelding. De FNV wil vooral inzetten op het aantrekkelijk maken van de sector voor jongeren en doet, naast de looneis van 5 procent, een reeks voorstellen die dat zou kunnen bewerkstelligen. Verder maakt FNV zich, ook in andere branches, sterk voor het creëren van echte banen en wil het de wildgroei aan flexwerk tegengaan. Ook de gelijke behandeling van mannen en vrouwen is een speerpunt voor de bond. Kortom: er zijn nog wel wat verschillen te overbruggen. Wordt vervolgd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3056 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters