Focwa focust op personeelstekort

Het personeelstekort terugdringen en zorgen voor instroom in de branche. Daar gaat het wat Focwa betreft de komende tijd om.

Het was de hartenkreet waarmee Focwa-directeur Femke Teeling woensdag 6 november in Barneveld het jaarlijkse Focwa-congres opende, een congres dat zich niet alleen richtte tot schadeherstellers, maar ook tot ruitschadeherstellers, motorschadeherstellers, truckschadeherstelbedrijven, en caravan- en camperbedrijven. Allemaal hebben ze te maken met het personeelstekort. “We moeten constateren dat een opleiding voor caravan- en camperherstel op mbo-niveau niet meer bestaat. Er zijn te weinig aanmeldingen voor”, aldus Femke Teeling.

Scholen

Personeel aantrekken en behouden kost geld. Femke Teeling refereerde onder meer aan de loonsverhoging als gevolg van de recentelijk afgesloten cao, een kostenstijging voor de Focwa-bedrijven die onvoldoende gecompenseerd wordt door de uurtarieven. Daarmee werd een beroep gedaan op de eveneens uitgenodigde opdrachtgevers, die de bereidheid moeten tonen om te betalen voor kwaliteit.

Speerpunten

Het was een van de vier speerpunten die Femke Teeling formuleerde voor de vereniging de komende tijd. Het borgen van de kwaliteit was een andere. Dat Focwa scherp is op de handhaving van de kwaliteitsnorm blijkt wel uit het feit dat de afgelopen jaren van tweehonderd bedrijven het lidmaatschap is beëindigd die niet konden of wilden voldoen aan de Focwa-kwaliteitsnorm.

Een derde speerpunt is het zorgen voor een gelijk speelveld, zodat het universele kanaal gelijke kansen krijgt in de onderhouds- en reparatiemarkt als het merkkanaal. De beslissing daarover wordt met name in Brussel en Den Haag genomen en Focwa zal daar dan ook zijn stem laten horen.

Een laatste speerpunt is de erkenning dat Focwa verschillende specialismen vertegenwoordigt, immers: ook uitdeuken zonder spuiten draagt bij aan het verlagen van de kosten van schadeherstel. “Zorg dat je specialist blijft op je eigen terrein en zorg dat je daarin bijblijft”, was de laatste boodschap die Femke Teeling de verzamelde Focwa-bedrijven wilde meegeven.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *