‘Forse premiestijgingen bij Promovendum’

De Consumentenbond meldt berichten te ontvangen van consumenten die worden geconfronteerd met premiestijgingen voor hun autoverzekering bij Promovendum van 30 tot wel 78 procent.

Volgens de Consumentenbond werden klanten slechts enkele weken voordat de premiewijziging in zou gaan geïnformeerd. Promovendum zegt desgevraagd dat een premieverhoging van 78 procent weliswaar veel is, maar dat de nominale premie nog altijd zeer laag is ten opzichte van andere verzekeraars. “Autoverzekeraars om ons heen hebben in de afgelopen jaren hun premies soms fors verhoogd. Promovendum heeft nog nooit een premieverhoging doorgevoerd. Binnen onze autoportefeuille ontstond echter een scheefgroei qua premiehoogte tussen klanten die al langere tijd bij ons verzekerd waren en onze nieuwe klanten. Door omstandigheden zoals extremere weersomstandigheden, duurdere auto-onderdelen en een veranderende claimcultuur bij letselschade ontkwamen ook wij uiteindelijk niet aan het verhogen van de premies voor de klanten die al langere tijd bij ons verzekerd zijn.”

Vergelijk

Consumenten kunnen moeilijk een prijsvergelijk maken, omdat Promovendum ervoor kiest om premies niet beschikbaar te stellen aan prijsvergelijkers, zoals de Consumentenbond. Een woordvoerder Promovendum verklaart: “Wanneer via vergelijkers de autoverzekering wordt afgesloten moet daar vaak voor betaald worden. Dat zou ten koste gaan van de premie voor de klant. Daarnaast is ons systeem van premieberekening niet geschikt voor vergelijkingssites.”

Opzeggen

De Consumentenbond wijst erop dat consumenten een verzekering per direct mogen opzeggen bij een premieverhoging of andere nadelige wijziging in de voorwaarden. Dit moet wel binnen dertig dagen na het bericht over de wijziging gebeuren.

Hoogopgeleiden

Dat de autoverzekering van Promovendum alleen voor hoogopgeleiden beschikbaar is, komt voort uit de grondslag waarop de verzekeringsmaatschappij is ontstaan. Promovendum werd immers 37 jaar geleden opgericht om een speciale beroepsgroep, die van hbo’ers werkzaam in het onderwijs te kunnen verzekeren. Promovendum zegt dat het juist voor deze groep lage premies kan berekenen omdat uit schadestatistieken zou blijken dat deze doelgroep minder schade maakt. Overigens zijn de zorgverzekeringen van Promovendum wel voor iedereen beschikbaar en wordt hiervoor niet gekeken naar opleiding.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3591 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters