In transitie

Met de aanhoudend hoge energieprijzen worden niet alleen huishoudens flink geraakt. Ondernemers weten dat als geen ander, voor consumenten is dat niet altijd even duidelijk. Zoals met elk onderwerp zijn er ondernemers die voorop lopen, die trends tijdig spotten en erop inhaken. En dan is er de rest, ik noem ze gemakshalve en zonder waardeoordeel even de meute. Het is immers de bulk van het ondernemersbestand. De Amerikaanse ondernemer David Luehr stelde tijdens de jubilerende internationale schadeconferentie IBIS (verslag vanaf pagina 38 in deze uitgave) dat je om vooruit te komen als ondernemer de succesrijke kopgroep als gids moet zien, niet de middenmoot.

Dat zijn ook de verhalen die we als vakblad graag brengen, ter inspiratie. Daarom schreven we afgelopen jaren al over bedrijven die de energietransitie al in gang hebben gezet. Dan hebben we het over gedragsverandering en bewustwording: niet de spuitcabine per definitie elke dag bij het openen van de deuren al direct opstoken bijvoorbeeld. We hebben het over zonnepanelen op het dak, ledverlichting eronder. Elektrisch gereedschap in plaats van op perslucht. Bedrijven die dat proces al ingingen beperken zo de impact van die verhoogde tarieven, of krijgen door saldering zelfs een overschot aan geproduceerde energie terug in harde euro’s. Voor de middenmoot die niet in actie kwam is er nu een extra motivatie, maar zorgen krapte op de arbeidsmarkt en leveringsproblemen voor een rem op de snelheid waarmee die transitie in gang kan worden gezet.

Dat het zinvol is om energiebeheer hoog/hoger op de agenda te zetten, blijkt wel uit cijfers van Bovag die we in dit nummer publiceren (zie pagina 25): normaal is energie goed voor twee procent van de omzet, nu beweegt dat richting de zeven procent. Door elk kwartaal met actuele cijfers te komen wil Bovag bijdragen aan de bewustwording. Ook bij Focwa zitten ze er bovenop, komende maanden volgen daarom enkele projecten. Inmiddels worden echter al door verschillende opdrachtgevers zogeheten energietoeslagen geaccepteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *