Lancyr: 1 op 7 claims niet van hoofdbestuurder

Van alle claims over autoschade is 14,9 procent niet afkomstig van de hoofdbestuurder. Dat meldt Lancyr Verzekeringen op basis van eigen onderzoek. Daarbij werden 11.016 autoschadeclaims bij Lancyr uit de afgelopen drie jaar geanalyseerd.

Van de niet-regelmatige bestuurders die claimden had tweederde wel dezelfde achternaam als de regelmatige bestuurder: ofwel de partner, ofwel de kinderen. Om de hoge premie voor jongeren te omzeilen, wordt dan de verzekering aangevraagd op naam van de ouders.

Onder de dertig

Alison Wester, autoverzekeringexpert bij Lancyr: “Jongeren hebben vaak nog niet veel schadevrije jaren opgebouwd. Daardoor valt de premie normaal gesproken hoger uit. Voor velen vaak een reden om hun auto te verzekeren op naam van hun ouders, die vaak al wat meer schadevrije jaren hebben.” Het onderzoek leert dat vooral jongeren veel autoschades claimen: 37,2 procent van de niet-regelmatige bestuurders die schade rijdt is jonger dan dertig. Ook hieruit blijkt dat veel jongeren hun autoverzekering kennelijk ook vaak op naam van een van hun ouders zetten. Het is echter nog maar de vraag in hoeverre zij echt geholpen zijn met een lagere premie op deze manier, stelt Wester. “Ook jongeren zullen vroeg of laat moeten beginnen met het opbouwen van schadevrije jaren.”

Auto lenen

De schadepost van niet-regelmatige bestuurders onder de dertig bestaat overigens niet alleen uit autobezitters die de verzekering op naam van ouders hebben staan. Ook kinderen die de auto van hun ouders lenen maken er deel van uit.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †