Opnieuw meer studenten schade en carrosserie

De inschrijvingen voor een ROC-richting in de carrosseriebranche zijn in schooljaar 2019-2020 wederom toegenomen. Het is de derde stijging op rij. Femke Teeling, directeur Focwa, spreekt van “een trendbreuk.”

Het aantal nieuwe inschrijvingen is opgelopen tot 1.010. Daarmee worden momenteel 1.239 jongeren opgeleid in de carrosseriebranche. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Tegelijk met het groeiende aantal inschrijvingen hebben in 2019 ook meer jongeren (351) hun diploma behaald dan in 2018 (342).

Personeel

Teeling noemt de instroom van kwalitatief technisch geschoold personeel “met stip één van de grootste uitdagingen in de schadeherstelsector. Focwa is dan ook erg verheugd met deze forse stijging. Ik denk wel dat we nu kunnen spreken van een trendbreuk. Voor het derde jaar op rij kennen we een aanzienlijke stijging van het aantal studenten in de schadeherstelsector.”

De positieve trendbreuk is volgens Teeling te danken aan een combinatie van factoren. Zo heeft de hele sector de afgelopen jaren veel energie gestoken in betere samenwerking tussen onderwijsinstellingen en het bedrijfsleven. “Niet voor niets organiseert Focwa samen met de MBO-raad jaarlijks een bijeenkomst met alle ROC’s die schadeherstelopleidingen aanbieden. We verbinden en we stimuleren gastlessen en stages om jongeren te enthousiasmeren. Daarnaast maakt de nieuwe cao de sector aantrekkelijker.”

Toekomst

Dat een mooie toekomst is weggelegd voor student-schadeherstellers, blijkt volgens Focwa ook uit een eind vorig jaar gepresenteerde ledenenquête. De peiling betrof de instroom van vakmensen. Zeventig procent van de ondervraagde bedrijven zei een meer dan gemiddeld vertrouwen te hebben in de toekomst voor de nieuwe generatie herstellers.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *