Panda en Wrangler slecht bij Euro NCAP

De vandaag door Euro NCAP gepresenteerde veiligheidsscores van negen personenwagens geven een beeld van uitersten te zien. Aan de ene kant krijgen zeven modellen de vijf maximaal haalbare sterren toebedeeld; aan de andere kant komen de Fiat Panda en Jeep Wrangler uit de bus met nul, respectievelijk één ster.

Goed nieuws is er te melden over de Audi Q3 , BMW X5, Hyundai Santa Fe, Jaguar I-Pace, Peugeot 508, Volvo V60 en zijn in technisch opzicht partner S60. Maar dan de FCA-voertuigen: een bedroevend resultaat. Over de Wrangler zegt algemeen secretaris Michiel van Ratingen namens Euro NCAP: “Het is teleurstellend om te zien dat een volledig nieuwe auto anno 2018 in de verkoop gaat zonder autonoom remsysteem en rijbaanhulp. Het is de hoogste tijd dat we eens producten zien van de Fiat-Chrysler Groep die zich qua veiligheid kunnen meten met de concurrentie.”

Rivalen

De Panda was in 2011 voor het laatst getest op veiligheid. Zeven jaar later blijkt hij in het voertuigsegment van de super-mini’s overvleugeld. De enige voorziening inzake actieve veiligheid is het signaal dat de gordel om moet. De nul-score was tot voor kort alleen behaald door een andere Fiat, de Punto in 2017. De Jeep Wrangler stelt teleur omdat in het volledig nieuw ontwerp de enige foefjes het gordelsignaal en de instelbare snelheidslimiet zijn. Het ene puntje resulteert ook voor dit model in een positie in het achterveld.

Standaard

Overigens hebben ook enkele vijfsterrenvoertuigen tekortkomingen. Zo adviseert Euro NCAP aan fabrikant Hyundai om bij de Santa Fe nog eens goed te kijken naar de kwetsbare gordijnairbags in modellen met een panoramadak. In een reactie meldt de fabrikant dat het al is gebeurd en dat de eerste uitleveringen terug naar de dealer worden geroepen. Verder heeft de BMW X5 een knieairbag die zich niet optimaal ontvouwt bij een frontale botsing. Volgens de testinstantie demonstreert de Jaguar I-Pace dat toekomstige voertuigen goed kunnen zijn voor het milieu en tegelijk een hoog veiligheidsniveau bieden. Van Ratingen vindt dat de Audi Q3, Jaguar I-Pace, Peugeot 508 en de Volvo’s V60/S60 een standaard neerzetten waaraan andere fabrikanten een voorbeeld kunnen nemen.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †