Petitie als breekijzer in cao-onderhandelingen

De vakbonden FNV Metaal, CNV en De Unie bieden op woensdag 27 januari een petitie aan aan Ron Follon, onderhandelaar namens de Federatie Werkgeversorganisaties Techniek. In de petitie roepen de bonden de werkgevers op “over de brug te komen met een eerlijke en fatsoenlijke cao, waarin jullie je waardering voor ons, de werknemers in de sector, laten blijken!”

Met de petitie moeten de onderhandelingen over een nieuwe cao voor de metaal- en technieksector vlot getrokken worden. Die strandden op 14 oktober nadat de bonden het laatste bod van de werkgevers hadden afgewezen. Aan het daarop volgende ultimatum van de bonden aan de werkgevers werd vervolgens geen gehoor gegeven. Het gevolg was een reeks stakingen, die medio november van start gingen.

Een goede cao

De petitie is volgens de bonden ondertekend door ruim 12.000 werknemers. FNV- onderhandelaar Jacqie van Stigt: “Met een belabberd loonbod van gemiddeld slechts 1,4 procent en tal van verslechteringen op veel terreinen blokkeren de werkgevers nu al maandenlang een nieuwe cao in de Metaal & Techniek. En dat terwijl de sector het economisch tij weer goed mee heeft en de sector ook schreeuwt om goede vakmensen erbij. Dit pikken onze leden niet, die eisen gewoon een goede cao. Het wordt nu echt hoog tijd dat de werkgevers over de brug komen!”

CNV-onderhandelaar Bernard Zijlstra: “Het is onverkoopbaar dat de werkgevers met een loonbod ver onder het inflatieniveau komen. Werknemers gaan er in koopkracht fors op achteruit. Dat is onacceptabel in een branche die goed draait en waar er nu en in de komende jaren enorme tekorten aan werknemers zijn. Zorg dat je deze mensen op een eerlijke manier beloont!”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3423 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.