Roze auto botst het vaakst

Van alle roze auto’s was in 2018 2,35 procent betrokken bij een aanrijding met een andere automobilist. Roze auto’s botsen daarmee vaker dan auto’s van een andere kleur, gevolgd door bruin (2,28 procent), crème (2,19 procent), zwart (2,12 procent) en grijs (2,00 procent).

Dat blijkt uit cijfers van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek van het Verbond van Verzekeraars. Het Centrum heeft ook gekeken naar de aanrijdingen per automerk. Hier wordt lijst aangevoerd door Chevrolet. Van alle Chevrolets was in 2018 2,52 procent betrokken bij een aanrijding. De top 5 wordt aangevuld met Suzuki (2,39 procent), Mercedes-Benz (2,26 procent), Mitsubishi (2,24 procent) en Toyota (2,23 procent).

[responsive-video identifier=”S1LK8NBTAd0″]

In een video op de site van het verbond reageert directeur Richard Weurding op de cijfers. Ook hij vindt het opvallend dat roze auto’s zo vaak bij ongelukken betrokken zijn. “Zoveel roze auto’s zie je niet rijden op de weg.”

Premie

Verzekeraars ontvangen schadeclaims van hun klanten naar aanleiding van aanrijdingen met andere automobilisten. Hierdoor kan het Centrum voor Verzekeringsstatistiek in kaart brengen welke automerken en -kleuren de meeste aanrijdingen veroorzaken. Of verzekeringsmaatschappijen eigenaren van roze auto’s meer premie laten betalen is een afweging die iedere verzekeraar voor zich moet maken, zegt Weurding. “Die moet op basis van zijn eigen statistieken bekijken of er voor die kleur inderdaad verschillen zijn in aanrijdingen en risico’s. En dan kan hij inderdaad premieverschillen doorberekenen.”

Gedrag

Weurding benadrukt dat het feit dat de Chevrolet het vaakst bij aanrijdingen betrokken is niet wil zeggen dat Chevrolet onveilige auto’s maakt. Het heeft immers alles te maken met rijgedrag. Daarbij steekt hij de hand in eigen boezem. Richard Weurding: “Ik rij zelf in een grijze auto. Die staat ook in de top 5 van kleuren die het vaakst bij een aanrijding betrokken zijn. Dat betekent alleen maar dat ik nog voorzichtiger moet zijn in het verkeer dan ik al ben.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2908 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters