TEK omlaag van 12,5 naar 7 procent van omzet

UPDATE 11-11 MET REACTIE BOVAG De Tegemoetkoming Energiekosten voor energie-intensieve mkb-bedrijven (TEK) was aanvankelijk alleen beschikbaar voor bedrijven waar minstens 12,5 procent van de omzet door energiekosten werd bepaald. Onder druk van brancheorganisaties Bovag en Focwa is dat nu verlaagd naar 7 procent.

TEK is voor ondernemingen met minder dan 250 werknemers en een jaaromzet van minder dan 50 miljoen euro die jaarlijks meer dan 5000 kubieke meter gas of 50.000 KWh elektriciteit verbruiken. De regeling opent naar verwachting in het tweede kwartaal van 2023. Op dat moment is met terugwerkende kracht aan te vragen voor de periode 1 november 2022 tot en met december 2023.

Lobby

Enkele weken geleden startten Focwa en Bovag een lobby om de drempel te verlagen omdat veel van de bedrijven die beide organisaties vertegenwoordigen rond de 7,5 procent van de omzet voor energiekosten zaten, terwijl zij in bedragen wel veel kwijt zijn aan energie. Met name autobedrijven, waar in omzet veel omgaat, maar niet noodzakelijkerwijs veel winst wordt gemaakt, zagen zich door de 12,5 procent-grens oneerlijk behandeld.

Tevreden

Bovag is tevreden dat aan de wensen van de branche tegemoet is gekomen, al betreuren Bovag en Focwa het dat het niet mogelijk is om de drempel te bepalen op bv-, in plaats van holdingniveau. Dit kan niet in verband met het Europese staatssteun-regels. Bovag kijkt nu nog wel naar mogelijkheden die het in april aangenomen tijdelijk crisiskader van de Europese Commissie biedt.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *