Vijf sterren NCAP voor nieuwe Yaris

Euro NCAP heeft de nieuwe Yaris in de categorie kleine gezinswagens toebedeeld met vijf sterren, de maximale score voor voertuigveiligheid. Het is pas de eerste crashtest van dit jaar, als gevolg van corona.

Toyota’s vierde generatie is het eerste model dat de vernieuwde crashtest van Euro NCAP heeft ondergaan. Belangrijk verschil ten opzichte van de sinds 1997 gebruikte, frontale botsproef is dat ook aanrijdingen van opzij meetellen. De Yaris herbergt bijvoorbeeld twee in het midden gemonteerde airbags, die bij zijdelingse aanrijdingen moeten voorkomen dat de inzittenden naar de andere kant van het voertuig schieten en elkaar verwonden. Verder kan de auto zelf stoppen tijdens het keren, als de camera’s een dreigende aanrijding registreren.

Corona

Algemeen secretaris Michiel van Ratingen benadrukt dat bij Euro NCAP dit jaar als gevolg van corona zowel andermans veiligheid als die van de eigen medewerkers centraal stond. “We hebben ons snel moeten aanpassen aan een nieuwe werkpraktijk. Het is daarom verheugend dat de eerste beoordeelde auto van dit jaar topprioriteit geef aan veiligheid.” Overigens ontvingen ook de Audi e-tron Sportback en Renault Clio hybrid vijf sterren, in navolging van hun reeds in 2019 geteste stalgenoten.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *