Euro NCAP heeft de nieuwe Yaris in de categorie kleine gezinswagens toebedeeld met vijf sterren, de maximale score voor voertuigveiligheid. Het is pas de eerste crashtest van dit jaar, als gevolg van corona.

Toyota’s vierde generatie is het eerste model dat de vernieuwde crashtest van Euro NCAP heeft ondergaan. Belangrijk verschil ten opzichte van de sinds 1997 gebruikte, frontale botsproef is dat ook aanrijdingen van opzij meetellen. De Yaris herbergt bijvoorbeeld twee in het midden gemonteerde airbags, die bij zijdelingse aanrijdingen moeten voorkomen dat de inzittenden naar de andere kant van het voertuig schieten en elkaar verwonden. Verder kan de auto zelf stoppen tijdens het keren, als de camera’s een dreigende aanrijding registreren.

Corona

Algemeen secretaris Michiel van Ratingen benadrukt dat bij Euro NCAP dit jaar als gevolg van corona zowel andermans veiligheid als die van de eigen medewerkers centraal stond. “We hebben ons snel moeten aanpassen aan een nieuwe werkpraktijk. Het is daarom verheugend dat de eerste beoordeelde auto van dit jaar topprioriteit geef aan veiligheid.” Overigens ontvingen ook de Audi e-tron Sportback en Renault Clio hybrid vijf sterren, in navolging van hun reeds in 2019 geteste stalgenoten.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties