500.000 auto’s in de hitte op winterbanden

Uit onderzoek van Bovag blijkt dat 5,3 procent van de Nederlandse personenauto’s momenteel nog op winterbanden rijdt. Op een totaal wagenpark van bijna 9 miljoen correspondeert dat met een half miljoen voertuigen.

Bovag inspecteerde de afgelopen dagen bij temperaturen van bijna 40 graden 1138 auto’s in Eindhoven, Utrecht en Zwolle. Bij 60 voertuigen werden winterbanden aangetroffen. Winterbanden zijn gemaakt van zachter rubber voor meer grip op een koud of besneeuwd wegdek.

Negatieve invloed

Bij hoge temperaturen slijten deze banden sneller, zorgen voor meer rolweerstand en daarmee voor meer brandstofverbruik. Bovendien heeft de hitte een negatieve invloed op de wegligging van de auto, wat voor gevaarlijke situaties kan zorgen.

Bij een soortgelijke inspectie bij hoge temperaturen in juli 2018 bleek 5,7 procent van de Nederlandse auto’s op winterbanden te rijden. Het totale wagenpark is afgelopen jaar met ongeveer 300.000 toegenomen. Hierdoor staat – ondanks de relatieve afname – net als een jaar geleden nog immer een half miljoen voertuigen op winterbanden.

Meer vierseizoenenbanden

Opvallend bij de inspectie was wel dat steeds meer auto’s zijn uitgerust met vierseizoenenbanden. Voor mensen die een halfjaarlijkse bandenwissel te veel moeite vinden en relatief weinig kilometers rijden, kan dit een uitkomst zijn. De auto’s die op winterbanden werden aangetroffen tijdens het onderzoek varieerden van groot tot klein, van oud tot nieuw en van duur tot goedkoop.

  • 26 juli 2019 om 12:29
    Permalink

    Dat er minder “op tijd” wordt gewisseld van banden heeft mijns inzien te maken met het voornemen van veel automobilisten om over te stappen op vier seizoenen banden. Vooral automobilisten die nog zomerbanden hebben die aan vervanging toe zijn, rijden door op de winterbanden totdat die (versneld door zomerse temperaturen) ook aan vervanging toe zijn om dan over te stappen op all season banden met het sneeuwvlokje. Aldus zijn ze ook af van het twee keer per jaar wisselen en het opslaan van de “andere set”.

    Beantwoorden

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *