Afname werkaanbod, toch groei vertrouwen

Uit de vandaag gepubliceerde nieuwe Bovag Coronamonitor blijkt dat het volgens de leden nog steeds langzaam minder druk wordt in de werkplaats. Tegelijk loopt het aantal geannuleerde orders op.

De top-5 van factoren met impact op de bedrijfsvoering door toedoen van het coronavirus is als volgt: minder klanten (88%), minder gevulde orderportefeuille (82,9%), minder werk in de werkplaats (66%), minder liquiditeit (58,7%) en geannuleerde orders (44,5%). Het gemiddelde omzetverlies als gevolg van corona is 46,5%. Om dit verlies financieel te dragen, verwacht 80,9% van de Bovag-bedrijven tussen nu en drie maanden extra krediet nodig te hebben.

Geen afscheid

De derde Bovag Coronamonitor bevat plussen en minnen.

Positieve uitkomsten van de jongste, wekelijkse Coronamonitor zijn er ook. Zo is er minder vrees medewerkers te moeten ontslaan. De vorige keer dacht 38,9% niet te kunnen ontkomen aan die maatregel, nu is dat 26,9%. Omgekeerd is nu 73,1% ervan overtuigd geen afscheid te hoeven nemen, tegen 62,0% de vorige keer). Verder is het percentage ondernemers dat aangeeft (veel) vertrouwen te hebben in een toekomst na de crisis gestegen van 69,3% naar 71,9%.

Bank

Het merendeel van de Bovag-achterban is vooralsnog positief over het contact met hun bank in deze periode. Een kwart van de leden met een lopende financiering (25,6%) heeft bij zijn bank een aanvraag gedaan voor uitstel van aflossing/rentebetaling – en die ook gekregen: 31% voor vier maanden en 64,4% voor zes maanden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.