APK-vrijstelling 50 jaar definitief per 1 januari 2021

Het wetsvoorstel voor de apk-vrijstelling bij 50-plus is na ruim vijf jaar wachten aangenomen. Ook de ingangsdatum van 1-1-2021 is recent door het antwoord op Kamervragen van Remco Dijkstra (VVD) door de minister nog eens bevestigd. Fehac benadrukt het belang van goed onderhoud.

FEHAC heeft in de berichten over de 50+ vrijstelling steeds benadrukt dat goed onderhoud altijd nodig is en blijft. Om dat nog eens te onderstrepen heeft de belangenclub de ‘FIVA Guide For responsible use of historic vehicles on today’s roads’ in een Nederlandse vertaling uitgebracht. Er staan tips in over onderhoud van het mobiele erfgoed, met specifieke aandacht voor veiligheid, onderhoud en verantwoord rijgedrag. Het voorwoord daarvan is geschreven door Peter van der Knaap, directeur-bestuurder van SWOV – Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

Staat van onderhoud

Bezorgdheid over eventueel minder onderhoud door de weggevallen apk-plicht deelt FEHAC niet. Het overgrote deel van de oldtimerbezitters vertroetelt zijn of haar voertuig. Men is zich er terdege van bewust dat het rijden met een oldtimer ook veilig rijden betekent, of dat nu met of zonder apk is. Alle motorfietsen en oldtimers van vóór 1960 hebben nu al geen apk en met het onderhoud daarvan is het prima gesteld. Door de aangesloten clubs wordt er actief aan gewerkt met sleuteldagen, cursussen en bijvoorbeeld D-Day, de DAF club Diagnose Dagen.

Minder keuringen

De nieuwe regeling betekent dat de keurmeesters jaarlijks iets minder keuringen zullen verrichten. Het gaat om 21.500 keuringen minder per jaar voor de 25.000 apk-keurmeesters. Dat betekent gemiddeld per jaar voor iedere keurmeester bijna één keuring minder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.