Autobedrijf Zwolle toch niet geschorst

Het tijdelijk opschorten van de apk-bevoegdheid van autobedrijf Flamingo in Zwolle is door de voorzieningenrechter in Zwolle afgewezen.

Dat bevestigt een woordvoerder van de Raad van State aan Aftersales Magazine. De uitspraak is donderdag 7 september in een mondelinge procedure gedaan.

Afkeur

De zaak diende naar aanleiding van een incident in de zomer van 2016, legt advocaat Ali Arslan uit namens Autobedrijf Flamingo. “Mijn cliënt had een auto van een klant bij een apk-keuring goedgekeurd. De RDW kondigde daarop een steekproef aan. Die keurde de auto af, omdat er te veel speling op een draagarm zou zijn. Het autobedrijf maakte hiertegen bezwaar, waarna anderhalf uur later een tweede keuring door RDW plaatsvond. Ook bij die keuring werd de auto afgekeurd. Op verzoek van RDW zijn de partijen vervolgens in het kantoor van het autobedrijf samengekomen, waar de vlam in de pan sloeg en de eigenaar van de auto tegen een van de RDW-medewerkers zou hebben gezegd: ‘Hoe durf jij vanavond je kinderen nog in de ogen te kijken?’ De RDW-medewerkers voelden zich bedreigd en trokken de apk-bevoegdheid van het bedrijf in. Daartegen maakte het autobedrijf bezwaar. De voorzieningenrechter heeft dat bezwaar gehonoreerd. De afweging daarbij was dat het economisch belang van het autobedrijf zwaarder woog dan de intimidatie, ook omdat er al een bodemprocedure in deze zaak loopt, waarvan over zes weken de zitting is.”

Verantwoordelijkheid

Omdat het gedoe rond de afgekeurde auto pas is ontstaan in het kantoor van het autobedrijf vindt advocaat Arslan dat zijn cliënt eigenlijk geen blaam treft. “Mijn cliënt heeft het oordeel van de RDW na die tweede afkeur ook niet verder in twijfel getrokken. Het bedrijf zelf valt niets te verwijten. Het is ook pas de eerste keer dat het misgaat. Pas nadat partijen in het kantoor van het autobedrijf samen waren gekomen, op verzoek van RDW, ontstond er een vervelende situatie. Later zei RDW dat er al eerder wat aan de hand was geweest. Dat is in tegenspraak met wat RDW in eerste aanleg heeft gezegd. Bovendien zijn die medewerkers van RDW wel drie uur lang in dat bedrijf geweest. Als er een bedreigende situatie was geweest hadden ze dat nooit zo lang volgehouden. Daar is de rechter ook in meegegaan.”

Uitspraak

RDW is gevraagd naar hun visie op het incident. RDW laat weten geen inhoudelijke mededelingen te doen, omdat de zaak nog bij de rechter ligt. De Raad van State behandelt de zaak op 10 oktober in een bodemprocedure. Vervolgens duurt het naar verwachting nog zes weken voordat er een uitspraak komt. Die is bindend. Wordt vervolgd.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2965 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters