Autodealer moet kennis over EV bijspijkeren

De verkoop van elektrische voertuigen wordt belemmerd doordat de kennis van autodealers hierover tekortschiet. Gekeken wordt hoe de kennis over elektrische voertuigen bij dealers vergroot kan worden door middel van cursussen.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven stelt die maatregel voor in antwoord op Kamervragen van het Tweede Kamerlid Matthijs Sienot van D66. Sienot stelde de vragen naar aanleiding van het bericht dat elektrische voertuigen in 2017 slechts goed waren voor 3 procent van de totale nieuwverkoop.

Klimaatakkoord

De staatssecretaris zegt het onderwerp te zullen bespreken met de betrokken organisaties, zoals RAI Vereniging en Bovag. Ook zegt zij het onderwerp te zullen gespreken met het Formule E-Team en aan de mobiliteitstafel. Eind 2018 wil de staatssecretaris maatregelen vastleggen in het klimaatakkoord. Het streven van dit kabinet is dat er in 2030 alleen nog maar honderd procent emissievrije auto’s worden verkocht.

Niet verplicht

Een woordvoerder van de staatssecretaris laat desgevraagd weten dat een eventuele bijspijkercursus niet verplicht wordt. “Eigenlijk gaat het hierom: weet iemand die een nieuwe auto wil kopen dat de aankoopprijs van een elektrische auto hoger is, maar het ‘tanken’ en de kosten van onderhoud lager. Dat is iets dat consumenten bij de aanschaf van een nieuwe auto zouden moeten horen.”

Frustreren

De staatssecretaris laat verder weten niet over aanwijzingen te beschikken dat Nederlandse autodealers bewust weinig elektrische auto’s verkopen omdat de inkomsten uit aftersales daarvan lager zijn. Dat zou wel het geval zijn in Scandinavië. Sienot haalt voor deze verdenking een onderzoek aan uit Nature Energy. Van Veldhoven deelt wel de conclusie van een Bovag-rapport “dat de komst van de elektrische auto onomkeerbaar is en op stoom begint te komen in Nederland en dat de sector wordt opgeroepen hiermee rekening te houden en vooruit te kijken op de consequenties daarvan voor hun verdienmodel”. Ze vindt het wel een gemis dat het rapport alleen kijkt naar de gevolgen voor de aftersales en niet naar de betekenis van andere producten van de branche, zoals occasionverkoop, (privé) lease en autodelen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters